Какво е необходимо за плавен преход към нормалния ни ритъм на живот?

Адптацията ще е строго индивидуална за всеки човек в зависимост от начина, по който той е функционирал по време на кризата - дали в условията на пълна изолация, дали в по-лек режим или на работа, казва Радост Овагимян, психотерапевт.

 19.05.2020 07:57
Какво е необходимо за плавен преход към нормалния ни ритъм на живот?

Какво е необходимо за плавен преход към нормалния ни ритъм на живот? Колко ще продължи периодът ни на адаптация към новата обстановка? Почти всеки, който е бил с много изявени страхове или със стриктно спазване на изолацията или с необходимост да работи от вкъщи, в момента се намира в един посттравматичен етап, в който изпитва недоверие. Сега ще трябва отново да пробие способностите си, отново да се учи в някои ситуации да бъде спонтанен и да функционира без страховете си. Заради карантината през последните седмици на много хора се наложи да работят от вкъщи. При хората с психосоматични проблеми в пъти ескалираха паническите състояния, безсънието, хранителните разстройства, злоупотребата с психотропни вещества, алкохол и други зависимости, наблюдаваше се личностната несигурност, проблемите в работата. Физическото движение се ограничи толкова, че дори стана опасно за здравето. Докато работихме на компютър вкъщи, ни се схващаха вратът, появяваха ни се болки в гърба и краката. Често възникваше и така нареченото тензионно главоболие, което според някои проучвания тормозеше една пета от хората.

Постепенно всичко около нас започна да се възстановява, но как реагираме ние? Има ли опасност сега? Изключително важно е да обърнем внимание на подготовката на организма ни за предстоящите топли дни, срещи с приятелите, разходки, работен процес, посещение на заведения. Връщането към ежедневните ангажименти е необходимо да става постепенно. Не натоварвайте психиката и физиката си изведнъж, тъй като това вместо да подобри общото то Ви състояние след изолацията ще го влоши. И дори до момента да не сте изпитали някакви психологични неразположения, то това може да се случи точно в този период. Адаптацията ще е строго индивидуална за всеки човек в зависимост от начина, по който той е функционирал по време на кризата - дали в условията на пълна изолация, дали в по-лек режим или на работа.

1. Хубаво би било да установим какво зависи от нас в момента и да си го запишем, знаейки го ще избегнем част от напрежението и тревожността, които ще атакуват организма ни по време на адаптацията. „Важно е да си припомняме и да вярваме, че от нас зависи да имаме добра имунна и защитна система и затова не може да ни се случи нищо лошо." Това не означава лекомислие и надменност, но всеки един може да се стреми да се храни здравословно, да спи достатъчно, да излиза на чист въздух, да прави хубави неща с любими хора, да планира ежедневието си по начин, по който ще се чувства добре.

2. Да започнем постепенно да правим нещата, които отложихме по време на социалната изолация. Това ще помогне за личната ни удовлетвореност и мотивация, което ще повиши допамина в организма ни. Допаминът ни мотивира да предприемем действия за постигане на цели, желания и потребности, давайки ни тласък на засилващо се удоволствие, при постигането им. Отлагането, напрежението, тревожността съмнението и липсата на ентусиазъм са свързани с ниските нива на допамин .

3. Да изведем децата в реалността и да им помогнем да функционират пълноценно извън компютърните игри, онлайн обученията и чатовете.

4. Да излезем от „капана на страха“ и отново да възвърнем уменията си за бързо превключване и гъвкавост към новите стресогенни ситуации, които ще ни заобикалят. Постепенно да активираме отново динамичния ни режим на живот. Възможно е много по-бързо да се изморяваме и да губим мотивация, но не трябва да се плашим от това.След процес на изолация, някои от активните реакции на хората се притъпяват и има риск от много грешки. Можем да имаме много притеснения с връщането ни на работното място и е много важно да гледаме нещата на парче. Днес задачите са си за днес, а утрешните задачи - за утре. Необходимо е търпение, да бъдем толерантни към себе си и да изчакаме този процес, без да сме взискателни, защото всички около нас са в сходна ситуация.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери време | хората | отново | момента | живот | процес | някои | организма | необходимо | социална | адаптация | изолация | Радост Овагимян

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Kovid20 19.05.2020 11:54

Умопомрачителен словоред!!! Получих тензионно главоболие, докато дешифрирах гениалните мисловни диарии. Обаче ми се повиши допамина и ме мотивира за предприемане на действия за постигане на цели, желания и потребности, давайки ми тласък за усилващото се удоволствие, при постигането им! Ох!


#2 Mattias 24.05.2020 15:18

Оферта за бърз заем 24 часа Търсите финансова помощ, за да рестартирате бизнеса си или всички сте изпаднали в нужда и лоши неща, които се случват, но често сте заседнали в някои банки. Днес имаме решение на вашите проблеми, като предоставяте честни и сериозни заеми на хора, по-специално от всякакъв вид, с условията, които биха могли да бъдат организирани за повече информация, свържете се с нашата поща: mattiasbergmann6@gmail.com Благодаря ти.


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори