Министър Ивайло Иванов в Стара Загора: Оптимист съм, че съкратените от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток“ 3 ще си намерят работа в кратки срокове

"Тези служители са с висока квалификация, пазарът има такава необходимост, убеден съм, че в кратки срокове ще си намерят работа на територията в областта", посочи министърът. По думите му има недостиг на кадри на местно ниво.

 10.05.2024 12:59
Министър Ивайло Иванов в Стара Загора: Оптимист съм, че съкратените от   ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток“ 3 ще си намерят работа в кратки срокове

Оптимист съм, че съкратените от  ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток“ 3 ще успеят да си намерят работа в кратки срокове на територията на област Стара Загора, каза в отговор на журналистически въпрос на stz24.com министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Министърът участва в среща между съкратени служители и работодатели, организирана от Община Стара Загора, КНСБ и КТ "Подкрепа" и социалното министерство.

"Тези служители са с висока квалификация, пазарът има такава необходимост, убеден съм, че в кратки срокове ще си намерят работа на територията в областта", посочи министърът. По думите му има недостиг на кадри на местно ниво. Социалният министър обясни още, че е важно в момента да се мисли и за другите работещи в сектора в областта, защото те не са малко. "Към момента нещата се отложиха с една година, но това не ни успокоява, защото ние трябва да подготвим всичко останало, за да вървим напред", каза още той.

Ивайло Иванов припомни, че съвместно с двата синдиката КТ "Подкрепа" и КНСБ социалното министерство има проект, по който ще бъде извършена оценка на всички 15 100 работещи в сферата на енергетиката в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. "За да имаме готовност до края на годината, след като извършим тази оценка, да видим какви мерки и програми да бъдат изготвени, какво можем да направим съвместно", каза Иванов. Той посочи, че работят чудесно със синдикатите и се надява след всичко, което ще бъде направено, да няма напрежение сред хората.

Първото картографиране на уменията и желанията на работещите в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток“ 3 вече е направено съвместно с Министерството на труда и социалната политика, каза пред журналисти лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Данните показват, че тези хора искат да продължат да работят в енергийния сектор в региона и да получават доход, сходен до сегашния, който е между 2500 и 3500 лева, обобщи Димитров.

Той сподели тревогата си, че е нужно трайно решаване на проблема с предстоящите промени в енергийния сектор. "То не става от днес за утре, трябва да има стабилно правителство с ясна перспектива и ангажименти и планове кое може да се модернизира и кое не. "Тревожно е, че са заплашени работни места във въгледобива, независимо от спешните мерки, които взе парламента", посочи Димитров, имайки предвид отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия и отпускането на по 250 милиона лева на Мини "Марица-изток" за следващите години за рекултивация.

В залата, областният управител Ива Радева обясни, че конкретно за Стара Загора в рамките на един-два месеца ще бъдат одобрени процедури за финансиране в рамките на Териториалния план за справедлив преход. Първата ще е за предоставяне на възможност за квалификаци, преквалификацияи насърчаване на започване на самостоятелен бизнес на всички засегнати от енергийния комплекс "Марица изток". До края на годината в рамките на Територалния план за справедлив преход предстои допълнително финансиране на бизнеса, което да насърчава инвестиции за откриване на работни места и предоставяне на заплащане, което е е сходно с досагешното в енергийния сектор, подчерта Радева.

Бизнес, държава, община вървят заедно за хората и региона, подчерта по време на срещата зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев.

„Работата на Община Стара Загора що се отнася до това, което ни предстои, не започва сега и няма да свърши сега, ние работим по тази тема от поне година“, припомни Танев. Той увери, че компаниите са готови да обучават хора и имайки предвид нивото на безработица в града ни на практика в Стара Загора в момента бизнесът се бори за кадрите, а не обратното. Вече има информация за част от програмите и процедурите за финансиране в рамките на Териториалния план за справедлив преход. Стана известно, че има неща, които не са насочени към общините и това няма да остане без нашата реакция, предупреди зам.-градоначалникът. И повтори тезата си, че в Старозагорски регион бизнесът, общината и хората трябва да получат най-много средства и Община Стара Загора ще се бори да защити интересите им, дори някому това да звучи популистки.

По думите на председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов единствената добра новина към момента е, че това са първите съкратени служители. "По-нататък ще става по-тежко", не скри притесненията си той.  Според него най-големият проблем ще дойде от изкушението работодателите да си помислят, че могат да намерят евтина работна ръка. "Квалифицирана и евтина реаботна ръка заедно няма, има или едното, или другото. Голямата задача е квалифицираната работна ръка да остане тук, а това може да се случи, ако е подобаващо оценена", добави Манолов.

По време на дискусията министър Иванов напомни на работниците, че всеки съкратен има право на обезщетение за безработица от Националния осигурителен институт, чийто размер е 60% от средния осигурителен доход за последните 24 месеца. Максималният период за получаването му е 12 месеца. Според проучването заплатите на над 50% от анкетираните са между 2500 и 3500 лв.

В срещата участваха 18 фирми от област Стара Загора, които предложиха над 80 свободни позиции.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Стара | Загора | съкратените | министър Ивайло Иванов | Оптимист съм | ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток“ 3 | успеят | да си намерят работа | кратки срокове

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори