Димитър Гайдаров: Изградените фотоволтаични мощности за 2022 ще са утроени спрямо предходната година

Всичките ни проекти са изключително значими за зеления преход към възобновяема енергия, който ще осигури по-доброто бъдеще за нас и нашите деца. На https://www.baywa-re.com/en/cases?filter=energy_form&filter-value=2 ще откриете някои от тях по цялото земно кълбо

 29.11.2022 17:01
Димитър Гайдаров: Изградените фотоволтаични мощности за 2022 ще са утроени спрямо предходната година

 

Г-н Гайдаров, бихте ли ни представили компанията BayWa r.e. , на която сте Регионален Мениджър за България?

 

BayWa r.e. е най-големият дистрибутор на фотоволтаични компоненти в 29 държави. От 01.05.2022 г. вече сме в България, а за дейностите ни тук публикуваме своевременно информация на фейсбук страницата ни www.facebook.com/BWRE.SolarBG
Клиентите ни са инсталаторски фирми от всички региони на страната, за които доставяме цялата гама от елементи, необходими за изграждането на слънчева централа - модули, инвертори, носещи конструкции, кабели, батерии. В нашия онлайн магазин magazin.baywa-re.bg те лесно могат да поръчат денонощно 24/7, дори и през телефона си.

Освен търговската ни дейност, имаме инвестиционно направление за строителство на фотоволтаични обекти с инсталирана мощност от 20 MW до 150 MW, както и за тяхното последващо администриране и управление. Запомнят се с изключително детайлния и мащабен подход, както и запазването на природата и биоразнообразието, които продължават да съществуват съвместно със слънчевите ни централи.

Всичките ни проекти са изключително значими за зеления преход към възобновяема енергия, който ще осигури по-доброто бъдеще за нас и нашите деца. На https://www.baywa-re.com/en/cases?filter=energy_form&filter-value=2  ще откриете някои от тях по цялото земно кълбо, като

  • най-големият в Европа соларен парк Дон Родриго 175 MWp в Испания, реализиран без преференциална изкупна цена или субсидии;
  • оползотворяването на неизползвани водни басейни на стари мини чрез плаващи фотоволтаици Floating-PV;
  • енергийно-независими Off-Grid системи с батерии от 15 MW, осигуряващи цялата необходима енергия за едно предприятие от слънцето. 

 

В какви мащаби да си представим дейността Ви, като най-големият дистрибутор на фотоволтаични компоненти в 29 държави, и кои са основните Ви предимства? Предполагам, логистиката е голямо предизвикателство?

Логистиката не ни представлява проблем. Имаме многогодишен опит от държави като Германия, където снабдяваме до 500 обекта на ден.

Върху складови площи от 20 декара в Полша поддържаме наличности за източноевропейския пазар в размер на 360 контейнера, което представлява над 100 MWp инсталирана мощност. Доставките пристигат до адрес на клиента в България в рамките на 2 седмици след отправена заявка.

Всъщност основните ни усилия на всеки един пазар са в посока да улесним максимално много инсталаторските фирми, така че те да се концентрират върху изграждането на възможно повече слънчеви централи. Отнема време, но всички разбират, че икономически най-изгодното решение е да се доставя всичко необходимо за изграждането на една фотоволтаична централа едновременно, окомплектовано съгласно конкретния проект, директно до строителния обект. Така изпълнителите спестяват значителни разходи за претоварване, междинно складиране, допълнителен транспорт, администриране и т.н.

Подкрепяме клиентите си като им осигуряваме достъп до технически разяснения и онлайн демонстрации на съответния език от нашите експерти, както за вече наложените, така и за нововъдените продукти на пазара. В България за тази цел създадохме поверителна фейсбук група BayWa r.e. - дистрибуция на фотоволтаични компоненти https://www.facebook.com/groups/494166915585561 . Всеки добронамерен специалист е добре дошъл в нашата слънчева общност. Винаги ще разчита на квалифицираната ни подкрепа, от идейния проект, през подбора и доставката на оборудването, до пуска и гаранционното обслужване на съоръженията.

Използвам възможността да Ви поканя на първия в България слънчев бизнес семинар. Той ще се проведе в Стара Загора и е под надслов „Енергия от слънцето“.  

На него ще има възможност да се обсъдят вариантите за партньорство между BayWa r.e., като доставчик на всички компоненти и инсталаторски фирми, като изпълнители на фотоволтаични обекти.

Ще се коментират начините за оптимизиране на процесите и улесняване на изграждането на съоръженията, както и новостите в сектора през настъпващата 2023 г.

Събитието ще се проведе на 9 декември, а подробности можете да откриете тук https://www.facebook.com/photo?fbid=146859398087833&set=a.128175286622911

 

Какво в момента търсят българските Ви клиенти? Какви са наблюденията ви за местния пазар?

Интересът на клиентите в България е в две посоки, наземни и покривни инсталации, като за момента повече са поръчките за централи върху сгради, поради драстичното увеличение на пазарната цена на електроенергията за предприятията през последните месеци. Слънчевият ток за тях вече е в пъти по-евтин.

Уникални решения за всякакъв вид покриви внедряваме чрез собствения бранд носещи конструкции www.novotegra.com . Особено атрактивно в момента е оптимизираното ни решение за плоски мембранни или битумни покриви, при които е много важно да не се наруши хидроизолацията. Акцентираме на това, натоварването върху сградите да е възможно най-малко (до два пъти по-малко от конкурентни продукти), а металната част да няма допир с чувствителното покривно покритие. Затова се предпочитат по-малки фотоволтаични модули, с размери до 120 см ширина и до 220 см дължина, с инсталирана мощност между 415 Wp и 485 Wp.

Благодарение на премислената ни клик-система, при плоските покриви монтажниците нямат нужда от множество инструменти и изграждането става много по-бързо, спестявайки време и пари. Последната 200 kWp централа беше монтирана за 2 дни.

Отскоро предлагаме и носеща конструкция за наземни централи Budmat https://solar-distribution.baywa-re.pl/bg/nazemna-konstruktsiya-budmat/, както и големи фотоволтаични модули с инсталирана мощност до 655 Wp, така че затворихме кръга на услугите и в тази област. 

Българският фотоволатичен пазар беше в сериозен застой повече от 10 години, но от миналата 2021 се наблюдава отново рязък скок.

Изградените фотоволтаични мощности за 2022 ще са утроени спрямо предходната година, а през 2023 и следващите 3-4 години очакваме значително мултиплициране, като посоката е само нагоре.

Целите ни са всеки покрив в България да произвежда собствена зелена енергия от слънцето. Ресурс, който ни е дар от небето и е практически неизчерпаем.

 

Бихте ли ни информирали за платформата Solar-Planit и кой може да се възползва от нея?

Безплатната ни платфора www.solar-planit.pl спомага за  проектирането на покривни фотоволтаични съоръжения, самостоятелно или със съдействието на наш специалист. С нея лесно и бързо се илюстрира инсталацията на конкретната сграда, подбират се и се комбинират най-подходящите продукти от складовите ни наличности, съобразяват се засенчвания, капандури, вентилационни тръби и др. специфики. Накрая програмата генерира цялостен план за изграждането и монтажа, съобразен с геометрията на сградата, ветровите и снеговите натоварвания в региона, който инженерите използват като основа за проектната си документация, а на крайните клиенти се представя симулация на произведената енергия в дългосрочен план, както и икономически анализ на финансовите им приходи, произлизащи от реализацията на инвестицията.

Изготвихме онлайн демонстрация в YouTube канала ни BayWa r.e. Bulgaria, при която се вижда, че един покрив се проектира в рамките на 6 минути https://youtu.be/u3KiAY8ej6c .

 

Димитър Гайдаров е повече от 14 години в слънчевия бизнес. Идеята за единство с природата и използването на нейните неизчерпаеми енергийни източници го вдъхновява.

През 2008 г. по негова инициатива и под негово ръководство са технически проектирани и изградени първите фотоволтаични централи в България.

Натрупаният през годините опит от управленски позиции в източноевропейски и западноевропейски компании му дава познанието и на двете среди.

Връща се от Германия през май 2022 г., за да вложи енергията и знанията си в развитието на бизнеса на BayWa r.e. в България и на Балканите, като глобален лидер в доставката на компоненти и решения за възобновяема енергия.

След работа прекарва време със семейството си, за да преоткрие света през очите на своята 4-годишна дъщеря.

Неговото хоби са новите архитектурни и технологични решения за плюсово-енергийни сгради, които не само произвеждат цялата енергия, необходима на обитателите им, но също така генерират зелена енергия в електрическата мрежа, като самият той живее в такава къща.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери България | енергия | централи | изграждането | мощност | https | фотоволтаични | baywa | компоненти | инсталирана

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори