Елена Стоева от „Зелени Балкани“: COVID-19 не се предава от прилепи на хора

От природозащитната организация сигнализираха за книжката "Приключенията на прилепа Дарки", която родител продава, след като я е получил безплатно.

 15.04.2020 07:58
Елена Стоева от „Зелени Балкани“: COVID-19  не се предава от прилепи на хора

Eлена, на страницата на „Зелени Балкани“ в социалната мрежа „Фейсбук“ има предупреждение за това, че книгата „Приключенията на прилепа Дарки“ се предлага безвъзмездно, а сте попаднали на случай, в които е продавана. Разкажи повече за проблема?

Раздали сме между 500 и 1000 бройки на книжката по наши проекти, с идеята децата да обичат прилепите. Разпространява се безвъзмездно по време на наши инициативи, разбрахме, че един от родителите я продава във форум за книги.

Има ли и други подобни случаи?

Не, не е практика. Това са два случая и още един преди това.

Защо тази книжка е толкова интересна?

Книжката е озаглавена „Приключенията на прилепа Дарки“ . Тъй като в България и в други стани има негативно отношение спрямо прилепите, битуват много предразсъдъци, които са изкуствено насадени на дечицата от техните родители. Например, че прилепите са вампири, че са летящи мишки, които разпространяват зарази, спускат се към хората и т.н., които неща са свързани с липса на информация. Нашата идея беше по един забавен и интересен начин под формата на приказка да разкажем историята на едно прилепче и покрай това децата да научат реалните факти. А те са, че прилепите са много полезни и са редки и застрашени животни, че нямат нищо общо с мишките, не разпространяват зарази, тъй като не ходят по канализацията и не се хранят с нашата храна, унищожават огромни количества насекоми. Интересни са като животни, защото живеят много дълго – над 35 години, раждат по едно–единствено малко.Тези неща сме ги включили в тази книжка с идеята да ги научат и родителите, докато четат на децата.

Предвижда ли се скоро информационна кампания, разбира се, ако ситуацията в страната позволява?

Постоянно публикуваме информация на сайта на „Зелени Балкани“ , имаме Фейсбук страница „Светът на прилепите“, както и сайт, посветен на опазването на прилепите. През есента провеждаме целенасочено кампания. Тя обикновено се свързва с Нощ на прилепите, като в рамките на месец, заедно с наши приятели  - музеи и организации, правим мащабна кампания с презентации и инициативи, за да може хората да научат повече за тези животни. Те са едни от видовете, при които именно липсата на информация е причина за тяхното изчезване. Така се получи и сега с пандемията от коронавирус. Хората само дочуха, че епидемията има нещо общо с прилепите и насочиха своята негативна енергия към тях.

А всъщност има ли нещо общо между прилепите и COVID-19?

В един от азиатските видове прилепи е открит подобен респираторен синдром, от който прилепите не боледуват. Сигурно е, че заболяването не се предава от прилепи на хора, а между хора. Първо вирусът е установен в азиатски видове прилепи, които не се срещат в България.  В Европа не се срещат видовете вампири. Не се знае за прилепите и че те се хранят с насекоми и така са полезни за икономиката, за обществото. Представете си, ако ги нямаше, щеше да е почти невъзможен животът ни заради комари и вредители в селското и горското стопанство. Важно е хората да са информирани за тези неща за прилепите и да ги пазят.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Децата | информация | един | видове | неща | тези | наши | прилепите | видовете | прилепи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори