Марина Калъчева, началник сектор „Български документи за самоличност": Февруари и март са най-подходящите месеци за предсрочна подмяна на документите

Средно на месец в момента изтичат по 700-800 лични карти в областта, от лятото до края на годината цифрата ще скочи на около 5000. Не чакайте последния срок, съветват от Паспортна служба.

 12.02.2020 17:05
Марина Калъчева, началник сектор „Български документи за самоличност": Февруари и март са най-подходящите месеци за предсрочна подмяна на документите

Марина Калъчева е в системата на МВР от 2000 година, а от 2016  година е началник сектор  „Български документи за самоличност“ към Областната дирекция на МВР.

Г-жо Калъчева, какъв е броят на документите, които трябва да бъдат подменени до края на тази година за област Стара Загора?

По статистика на дирекция „Български документи за самоличност“ с изтичаща валидност са приблизително 43 000 лични карти, около 30 000 паспорта и още толкова свидетелства за управление на МПС. Данните са за област Стара Загора.

Има ли интерес към тази административна услуга или обикновено хората чакат да дойде последният момент?

Обикновено хората чакат да наближи крайния срок, но благодарение на информацията в  медиите и на публикувания призив на интернет страницата на ОД на МВР, че гражданите могат да подменят предсрочно личните си документи, се забелязва засилване на интереса, макар че  все още той не е толкова голям. Според статистиката, с която разполагам, февруари и март месец, е най-удобното време за предстрочна подмяна на документи с изтичаща валидност, тъй като през април и май започва увеличаване на броя на изтичащите лични карти. От юни до края на годината, средно на месец ще изтичат около 5000 карти, а сега са средно на месец около 700-800.

Гражданин, чиято лична карта изтича през юни, може ли сега да я подмени?

Спокойно може да дойде сега. Напомняме, че действа мярка за облекчаване на режима за издаване на лични документи, според която българските граждани с постоянен адрес на територията на област Стара Загора могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга (до 30 дни) във всяко Районно управление (РУ) на територията на област Стара Загора (Първо РУ – Стара Загора, Второ РУ – Стара Загора, РУ - Казанлък, РУ - Чирпан, РУ - Раднево и РУ - Гълъбово). Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията. Eкспресната услуга е само в ОД на МВР в Стара Загора. Бързи услуги има освен в звеното в ОД на МВР в Стара Загора, но и в Районните управления извън града - Казанлък, Раднево, Чирпан и Гълъбово.

В  Районните управления се създаде облекчение за гражданите, чийто свидетелства изтичат тази година. Те могат да подадат заявление предсрочно или в Районно управление, или в сектор „Пътна полиция“.

Хубаво е сега гражданите да се възползват от този зимен период, в който изтичат по-малко документи и да не чакат последния срок. Важно е да се знае, че подновяването трябва да е най-късно до 30 дни след датата на изтичане, законът дава възможност да се предприемат действия за подновяване по-рано. Това важи за лична карта и паспорт.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери месец | година | Стара | края | лични | български | документи | лична карта | самоличност | карти | изтичат | паспорт | ОД на МВР | изтичаща валидност | сектор "Български документи за самоличност"

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори