Мария Динева: Всеки лев, похарчен за дете, е най-добрата инвестиция

Да се въведе еднократна финансова помощ при раждане на дете, а средствата за общинската програма Ин витро да бъдат увеличени, предлагат от Народен съюз.

 02.01.2020 08:55
Мария Динева: Всеки лев, похарчен за дете, е най-добрата инвестиция

Госпожо Динева, За много години! С каква нагласа започвате новата 2020 година по отношение на работата на ОбС?

Положително настроена съм във всяко едно отношение и готова за много работа. Първата година от мандата, според мен, е много важна, хората гледат към всички нас с надежда за промяна и ние не трябва да ги разочароваме с бездействие или посредственост. Администрацията на всички нива трябва да се отвори към бизнеса и гражданите и да бъде далеч по-отзивчива. Сега е моментът да направим първите крачки и реално да подкрепим малкия и семеен бизнес. Икономическата свобода е право на всеки човек – да работи, да произвежда, да потребява и да инвестира както намери за добре. А държавата и общините трябва да помагат. В Европейския съюз правата на микро предприятията и предприемачите са уредени в Small Business Act, неговия основен принцип е „Мисли първо за малките“. И в това има абсолютна логика, защото на малките им е най-трудно. В България тези хора са подложени на ежедневен чиновнически тормоз от всевъзможни институции и им се налага да отговарят на изисквания наравно с огромни корпорации, а това е невъзможно. Затова и малките фирми масово приключват дейността си. В нашите възможности е поне да премахнем или опростим голяма част от административните процедури, а част от режимите от разрешителни могат и трябва да преминат в уведомителни.

В края на миналата година имаше известно напрежение по повод предложението за увеличение на такса смет. Тогава вие съобщихте, че възнамерявате да инициирате дискусия с всички политически сили. Кога да очакваме този дебат и оптимист ли сте, че ще стигнете до общо решение?

Групата на Народен съюз, в какъвто и състав да е била през годините, никога не е гласувала за повишаване на такса битови отпадъци. За нас това е едно от нещата, с които няма да направим компромис. Такса битови отпадъци е такса за услуга, а не данък. И качеството на тази услуга трябва да съответства на това, което плащат гражданите. Поех ангажимент да инициирам разговор по темата и в края на м.март ще започна срещите първо с администрацията и групите в Общински съвет, а след това и с представители на бизнеса и гражданите, защото за мен е много важно да чуя всички. За да намерим справедливо и работещо решение на ТБО, първо е необходим сериозен анализ на разходите за сметосъбиране, а според  мен и нов по-справедлив начин, по който да се начислява такса смет. Сега с основа данъчната оценка не е никак честно, подчертавам, че отпадъците ги генерират хората, а не самите имоти.

Смятате ли, че точката с приемането на новия бюджет, която предстои да се гледа, ще „разбуни духовете“ в местния парламент? Ако е така, кои пера ще предизвикат най-големия спор?

Все още работим по проекта за бюджет 2020. Очаквам да е добре балансиран и в голяма степен да отговаря на обещанията, които дадохме на хората. Народен съюз внесе своите предложения в срок. Надявам се и останалите колеги да са го направили, защото е много трудно при вече готов бюджет да вмъкваме нещо ново, предложено в последния момент. А най-трудно е решението за сметка на кое перо да бъде финансирана всяка нова идея. Ние като група се концентрираме през тази година само върху две предложения. Въвеждането на еднократна финансова помощ при раждане на дете, за което залагаме в бюджета 300 хил. лв. и предлагаме средствата за общинската програма Ин витро да бъдат увеличени от 60 на 90 хил. лв. Вярвам, че всеки лев, похарчен за дете, е най-добрата инвестиция и разчитам на подкрепата на всички групи.

12 партии влязоха в Общинския съвет на Стара Загора. Трудно ли е да се работи с толкова различни партийни представители, макар и за малкото време, в което ви се налага да го правите, все пак изборите бяха през октомври!

Чак трудно, не бих казала. Имаме съвсем нормални взаимоотношения. Комуникацията е добра, за което допринасят и редовните срещи на Председателския съвет. Разбира се има теми, по които сме на различни позиции и това е съвсем нормално. За мен е важно, че с малки изключения водим дебата интелигентно и по същество. 

2020 година ще бъде ли година на отличниците в местния парламент или на слабите? Ще се взимат ли най-правилните и най-разумните решения?

Оценките ще ги дадат гражданите, аз вярвам, че всички колеги ще работят с разум и сърце за една още по-хубава Стара Загора.

 

 

 

 

 

 


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери година | трябва | съюз | дете | малките | Първо | гражданите | такса | трудно | 2020 | Мария Динева | такса смет | ин винтро

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори