Радостин Танев, ГЕРБ: Силните региони правят силна държава

"Топлоелектрическите централи, произвеждащи електрическа енергия от въглища са от ключово значение, както за енергийната, така и за националната сигурност на страната. Те произвеждат 46% от цялата електрическа енергия в страната, като през зимата този процент достига до 60 на сто. Вярно е, че Европа върви постепенно към беземисионно производство, но нашата позиция е, че този процес трябва да бъде съобразен със спецификите на всяка отделна държава", казва в интервю за stz24.com старозагорският народен представител.

 21.01.2021 17:49
Радостин Танев, ГЕРБ: Силните региони правят силна държава

Господин Танев, с какви очаквания започвате 2021 година?

 

Това, което ми се иска да се случи е 2021 г. да бъде по-здрава година за всички ни, във всеки един житейски и професионален аспект.

 

Какво успяхте да постигнете през изминалите месеци за област Стара Загора в качеството си на народен представител от ГЕРБ от Старозагорски избирателен район?

 

На местно ниво продължавам с промотирането на Стара Загора като перспективна за бизнес. Градът ни има потенциал за развитие на различни индустрии. По този повод, в края на годината, проведохме работни срещи с Българо-шведската търговска камара, с Шведската търговска камара, предстоят такива с Българо-британската камара и др. Те ще ни дадат възможност да предложим Стара Загора като добра дестинация на определени сектори, в които имаме традиции.

Имаме добра комуникация с Индустриална зона „Загоре“, КРИБ, Клуба на работодателя. Гласът на бизнеса трябва да се чува, защото хората имат нужда от това. Сигурност за утре. Да се създава съдържание, реални неща - работа, образование, добра среда за живот. Работихме и бяхме планирали да направим няколко големи конференции, които да продължат да напомнят, че Стара Загора е място, в което може да се развива високотехнологичен бизнес. Надявам се да успеем да ги осъществим, макар и дистанционно. 

Една теза, която не споделям за първи път - силните региони правят държавата силна. Колкото повече възможности имат хората, толкова повече сигурност и продуктивност ще се отчита. Когато между държавата и местното управление има комуникация нещата се случват, а това е важно. 

Няма как да не отбележим и всички проекти, които бяха финансирани от страна на държавата и за които бяха отпуснати средства, като например за изграждането на Многофункционалната спортна зала в парк „Артилерийски“, както и за реконструкция на съществуващата сграда на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи и общежитие към нея. Това са само две неща, които обаче носят само позитиви и за които сме търсили начин как да се изпълнят най-добре. Вярвам, че благото на градовете ни е кауза, обединяваща всички народни представители от региона. 

Акцент е и ще бъде реализацията на проектите, свързани с рехабилитации на пътната инфраструктура, проектите свързани с подобряване на образователната също. Предстои ремонт на пътя Стара Загора - Чирпан. Виждаме, че има нужда да се работи и по основните артерии, които водят към областния град: като пътя Нова Загора – Стара Загора, отбивката на АМ „Тракия“ от юг. Бъдещето на Летище Стара Загора също е приоритет.

 

Една от сериозните теми за региона е свързана с бъдещето на комплекса „Марица-изток“. Какво предстои, всеки старозагорец се вълнува от този въпрос? 


Топлоелектрическите централи, произвеждащи електрическа енергия от въглища са от ключово значение, както за енергийната, така и за националната сигурност на страната. Те произвеждат 46% от цялата електрическа енергия в страната, като през зимата този процент достига до 60 на сто. Вярно е, че Европа върви постепенно към беземисионно производство, но нашата позиция е, че този процес трябва да бъде съобразен със спецификите на всяка отделна държава. 

Стара Загора ще е една от най-засегнатите области от енергийната трансформация, ЕК се съгласи да финансира дейностите за консултант, който да изготви план за тяхната трансформация заедно с множество други райони в различни държави-членки. Този план трябва да очертае перспективите и предизвикателствата пред отделните региони, свързани с прехода им към нисковъглеродна икономика. Безспорно, комплексът „Марица-изток“ и бъдещето му, свързано със Зелената сделка, е може би най-голямото предизвикателство. Много важно е да бъде избегнат популизмът по тази тема и всяването на целенасочена паника. Това не е полезно никому. 

 

Ще стане ли Стара Загора силен регион, ако бъде IT столица на България?

 

IT секторcът сам по себе си е един от бързоразвиващите се сектори, носещи висока добавена стойност. Стара Загора IТ столица на България  трябва да бъде нашата крайна цел, защо не? Това е една перспектива, която си заслужава. Стара Загора тепърва навлиза сред вече доказали се градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. За нас беше само идея преди няколко години, когато си поставихме за цел да се реализира училище, насочено към IT сферата и да разкрием специалности в Тракийския университет, насочени към тази област. Така се осигурява най-важното - специалисти. Преди две години никой не мислеше, че една от най-големите асоциации ще включи Стара Загора в годишния си доклад. Не бива да пренебрегваме факта, че в него Стара Загора е отбелязана с добра перспектива за развитие на информационните технологии. Градът и хората му заслужават развитие, а IT секторът дава невероятни възможности. 

Освен постигнатото с откриването на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи и новите специалности в Тракийски университет, в Стара Загора ще бъде направена и лабораторията за виртуална реалност. Това са предпоставки, които подобряват средата за развитие. Те са търсени от инвеститорите. Важно е да се знае, че когато работим за привличане на IT сектора в града, трябва всички хора, които са по някакъв начин свързани с него, да помагат. Стара Загора има своето заслужено място на IТ картата в България.

 

За какво не Ви стигна времето и върху какво ще акцентирате, ако влезете в новия парламент?

 

В ситуация на пандемия, предизвикателствата, които стоят пред всеки от нас, както и пред държавата, са много. Новите правила на работа, на развитие на икономиката, натискът върху бизнеса, предизвикан от извънредното положение. Това са само част от обстоятелствата, които изискват реакция в движение. Различните теми, по които работим, трябваше да бъдат поставени на друго ниво - да сме онлайн и мислим в перспектива. Сега, повече от всякога, са нужни свеж поглед и възможности.

Времето е относително понятие, когато вършиш задълженията си с желание да оставиш нещо хубаво и полезно във времето. Човешкото винаги ме е водило, защото в парламента сме 240, но сме поели ангажимент пред милиони граждани. Важно за мен е да мога да погледна всеки един в очите и да знам, че съм се постарал максимално.

 

Редица социални кампании бяха организирани в Стара Загора и в цялата страна. Защо е важно в тези трудни времена да бъдем и дарители?

 

Пандемията ни показа, че трябва да сме близо един до друг не само в мислите си, но и в делата. Да бъдем емпатични не само по празници, защото делниците са повече. Социалните кампании са и ще бъдат все по-значими, макар че вече са различни. Обединиха много хора, различни по възгледи и професия. Миналата година беше наистина трудна. По време на т. нар. първи локдаун, през пролетта, когато се стартира онлайн обучението, с Общинския съветник Николай Диков, подехме инициатива да набавим лаптопи и компютри за децата, които не могат да бъдат част от уроците. Радвам се, че намерихме съмишленици. С удоволствие, и без да се замисля, се включих, при затягането за втори път на противоепидемичните мерки, в инициативата #ХапкаНадежда. Тя е за осигуряване на топъл обяд за медиците на първа линия, но и за засвидетелстване на уважение към всички, които месеци наред водят война за здравето ни. Доста хора се свързаха с мен и станаха дарители, което показва за пореден път, че Стара Загора има отношение към дарителството. Убеден съм, че все повече хора ще се включват от сърце и занапред. Доброволчеството не е работа, то е човечност. 

 

Пандемията наложи друг ритъм на живот – онлайн, а личните контакти са доста ограничени. Липсват ли Ви срещите с избирателите?

 

Определено. Срещите очи в очи са най-ценното. Ние сме социални същества, имаме нужда от живото общуване. Работните задачи вървят, но приемните ми дни, които провеждах всяка седмица бяха полезен ориентир. Много идеи и предложения намериха своето място. Доколкото е възможно, изместихме разговорите онлайн. Социалните мрежи помагат и връзката не се губи. Лично отговарям на страницата си, опитвам се да бъда на разположение. Понякога самото изговаряне на проблем крие в себе си решението. Затова се радвам, че този разговор го водим на живо, разбира се, спазвайки правилата. Не съм бягал досега, и занапред не бих се скрил от конструктивен диалог. Радвам се, когато имам възможност да говоря с хора, които имат различни от мен виждания. Не бива да си създаваме илюзорен свят, напротив, трябва да правим така, че да подобряваме реалността - собствената и общата. Може би пандемичната обстановка ни даде и смирение, и нова перспектива. Оценихме неща, които приемахме за даденост и адаптацията към ситуацията зависи от всеки човек персонално.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | трябва | ГЕРБ | един | развитие | различни | Радостин Танев | народен представител

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Заралив 21.01.2021 19:00

Нищо ново под слънцето


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори