Яна Христова, психолог: Да спрем да се сравняваме с другите!

Здравословната самооценка ни дава реален шанс да разгърнем потенциала си и да имаме един удовлетворяващ и пълноценен живот, казва специалистът.

 10.01.2020 09:27
Яна Христова, психолог: Да спрем да се сравняваме с другите!

Яна Христова е психолог, фамилен консултант с дългогодишен опит в психологическото консултиране при житейски кризи и стрес, депресия, тревожни състояния, безсъние, паническо разстройство. Фамилно консултиране. Кризисен психолог, член на Националната мобилна група за психологическа подкрепа към МОН.

 Госпожо Христова, обикновено всяка Нова година е свързана с очаквания, с нови планове, с надежди за промяна. Как да се справим със страха от неизвестното?

Всяка промяна е свързана с излизането от зоната на комфорт. Това никак не е лесно, дори и при промените към добро  и ние трябва да го отчитаме. Всъщност,  цената за осъществяването на промяната е изтърпяването на известна доза дискомфорт.  Има обаче някои фактори, които могат да улeснят промяната и да я управляваме в желаната посока. Това са, например, правилното подреждане на приоритетите ни в живота към този момент. Много е важно да сме свързани с нуждите и потребностите си . Хубаво би било, ако успеем да създадем баланс в живота си между „трябва „ и „искам“, между даването и получаването , между  Аз и Другите. Нека добавя и Осъзнатостта ни като личност – нашата емоционална зрялост, реалната самооценка, умението да формулираме реални и конкретни цели и план за постигането им, осигуряването на подкрепа, принадлежност към здравословна общност, семейна, приятелска, професионална, умения за  управление на стреса и още специфични неща…

Някои започват нова работа, при други промяната е свързана с нов семеен статус, по какъв начин се превъзмогва страхът от провал?

Страхът от провал е много често срещан, той има връзка със създадената конкурентна нагласа и с перфекционизма.  Още в ранните  си години децата са сравнявани, кое по-добро, по-послушно, по-успешно, това за съжаление продължава и през целия ни живот. Какво  можем да направим?  Да спрем да се сравняваме с другите. Естествено е винаги да има и ще има по-добри от нас в определени сфери, умения и постижения, но това не ни прави по-малко ценни, напротив , това ни прави уникални. Здравословното сравняване е само едно: да се сравняваме с минали периоди от живота ни. Да си задаваме въпроса, например: „ Кое ми се получава по-добре в сравнение с миналия месец?“

Често плановете не се реализират заради неправилна представа за възможностите на дадена личност. Бихте ли ни дали съвет как да се научим "да стоим на земята" и да постигнем здравословна самооценка?

Навлизаме в голяма тема, не бих могла да я изчерпя  в  едно интервю. Мога само да маркирам някои основни характеристики на здравословната самооценка. Това е самооценката, която е съотношение между възможностите и реалните постижения на  човека.  Както ниската, така и завишената самооценка са деструктивни. Здравословната самооценка се изгражда още в детството, разбира се, тя се формира основно от посланията – вербални и невербални от авторитетите, които са около детето(родители, баби, дядовци, учители и други значими за него възрастни), от  приятелски кръг,  връстниците. Това създава у детето система от вярвания  и убеждения - Какъв съм аз? Какви са другите? Какъв е светът?

Добрата новина е, че самооценката не е статична и необратима, ние можем през целия си живот да я преформулираме и подобряваме. Понякога се налага да потърсим професионална помощ. Здравословната самооценка е един от основните ни ресурси, тя ни дава реален шанс да разгърнем потенциала си и да имаме един удовлетворяващ и пълноценен живот.

И накрая  искам да поздравя  вас, вашия екип  и  читателите  с  настъпването на новата година!   Пожелавам здраве, мъдрост и осъзнатост, да помислим какво е важното и доброто за нас, да му дадем пространство през 2020 година в  живота си  с любов и грижа за себе си, с уважение и толерантност  към другите.

Снимка: www.nbp.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | живота | Това | живот | психолог | някои | другите | провал | самооценка | сравняваме | Яна Христова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори