Яна Христова, психолог: Големите изпитания ни носят големи дарове

"Много важно е ежедневно да си напомняме, че времето, в което живеем, е сложно и трябва да се отнасяме към себе си с голяма отговорност, грижа и любов. Например, да не си поставяме големи цели, да сме по-щадящи към себе си, защото нашата продуктивност е по-ниска от обичайната, тъй като част от енергията и ресурсите ни са насочени към справяне с натрупания стрес от сложния период, към който трябва да се адаптираме", казва в интервю за stz24.com старозагорският специалист.

 25.01.2021 16:32
Яна Христова, психолог: Големите изпитания ни носят големи дарове

Яна Христова е психолог, фамилен консултант, кризисен психолог. Завършила е психология във Великотърновски университет „ Св. Св. Кирил и Методий".Специализирала е в ПИСЕЛ Системен подход във фамилната терапия за работа със семейства. Преминала  базисен курс  по Транзакционен анализ, специализирани модули за обучение в  когнитивно-поведенческа терапия, арттерапия, психоонкология, сертифицирано обучение по кризисна психология. Завършено обучение по програмата на д-р Томас Гордън „ Трениране на успешни родители”. Базисна специализация по  Есенен университет по зависимости и обучения за терапия на зависими  към ПАВ деца и техните семейства –  фондация „ Стефан Батори” Варшава, Полша. Обучавана в методи за работа с жертви преживели насилие. Има 18-годишен опит в индивидуалното и групово консултиране, психологическото консултиране на семейства и деца.  Психолог  в Държавна психиатрична болница „ Д-р Г. Кисьов“ гр. Раднево. Там работи индивидуално и в групи с хора страдащи от различни психични заболявания и зависимости. От много години има индивидуална  практика на психолог и фамилен консултант.

Госпожо Христова, живеем в условия на пандемия. COVID-19 се настани трайно в живота ни, за съжаление. Как човек може да запази психиката си, когато живее в такава обстановка – на стрес, финансова, социална криза и т.н.

В продължаващата вече почти година  ситуация на пандемия от ковид 19 все по-осезаемо си даваме сметка за цената, която плащаме на високите нива на стрес. Тази промяна в живота ни е изпълнена с липса на яснота, на  предсказуемост и контрол върху нашата физическа, психологическа и материална  сигурност. Така наречената първа вълна на пандемията беше кризисна ситуация характеризираща се с шок, страх, защото беше съвсем нова и непозната и изискваща от хората нови стратегии за справяне. Това доведе до реакции на отричане, тревога, паника, безсилие, гняв, тъга...наложената изолация акумулира допълнителни нива на психично напрежение.

След няколко месечно затишие през лятото втората вълна на пандемията ни заля с голяма сила….вече почти всеки от нас познава някой, който загуби битката с болестта…това отново ретравмира  хората и отново активира  страхове, чувство на безпомощност и липса на сигурност. Отново бяха наложени редица ограничения, които се усетиха много силно по време на коледните и новогодишните семейни празници..

В началото на Новата 2021 година се налага да си отговорим на няколко основни въпроса: Какви уроци научих през трудната 2020? Кое ми помогна да се справя с кризата от пандемията? Кое разбрах, че е излишно в живота ми и трябва да се освободя от него? Как правилно да подредя приоритетите си, така, че да се адаптирам адекватно към новата ковид  реалност? От какво всъщност имам нужда, за да е по-осмислен живота ми? Научих ли се да се справям с тревожността, с неопределеността и страховете? Мога ли да съм по-устойчив към стреса? Станах ли по-свързан със себе си, с другите, защото усещането за дълбока човешка връзка редуцира паниката и тревогите?

Обикновено пандемията се свърза с ограничителни мерки, със загуби на човешки животи, при някои животът се обърна с главата надолу. Съществува ли и опция кризата да ни даде нови възможности? Какви, как да ги намерим, как да открием хубаво в лошото?

Бих искала да споделя няколко насоки за по-добра адаптация, които надявам се да бъдат полезни на вашите читатели. Ситуацията с коронавируса, в която се оказахме  провокира сложни чувства. В такова състояние много често ние осъзнаваме, че няма такива магични действия, които извършвайки ги  всичко бързо да се върне към начина ни на живот преди пандемията и това създава чувство на безсилие и паника. 

Тук можем да се придържаме към  малки, лесни  действия, но много значими за излизане от ситуацията – спазване на мерките, дезинфекция, дистанция, лични предпазни средства..това ни помага стъпка по стъпка бавно да вървим през трудната ситуация.  Хубаво е да знаем, че не само изпълняваме досадните предписания на специалистите, но  това е нашият личен принос за справяне с пандемията.

Много важно е ежедневно да си напомняме, че времето, в което живеем, е сложно и трябва да се отнасяме към себе си с голяма отговорност, грижа и любов.

Например, да не си поставяме големи цели, да сме по-щадящи към себе си, защото нашата продуктивност е по-ниска от обичайната, тъй като част от енергията и ресурсите ни  са насочени към справяне с натрупания стрес от сложния период, към който трябва да се адаптираме. Всичко това ни изморява и онова, което е добре да направим е просто да си позволим да преживеем с по-голяма грижа към себе си този период. Много е изтощително да си с постоянното усещане, че трябва да си готов да реагираш на опасност. Ето защо  в текущата ситуация е много важно да си доставиш здравословни удоволствия, които биха направили живота ти по-приятен. Помислете кое в живота ви носи радост, усещане за комфорт и хармония. Това могат да бъдат съвсем обикновени и достъпни неща – приятна музика, ароматна свещ, хубава книга, интересен филм. Вслушайте се по-често в себе си.

Добре е да се придържаме в нашето ежедневие към умерения начин на здравословен живот – достатъчно количество сън, здравословно хранене, антистрес техники и дейности, достатъчно физическо натоварване, движение, хоби.

Хубаво е да дадем време и пространство за организиране  различни форми на общуване – интернет технологиите, общи чатове, видеовръзки с приятели. Посещения на онлайн семинари, събития и тренировки. Разходките със семейството и близки – всичко това снижава интензивността на чувството за самота и дава възможност за взаимна подкрепа. 

Това са ценни и изключително полезни съвети, но все пак, как да се справим с неяснотите какво ще е утре?

Неопределеността и неизвестността са трудни за повечето хора. В сегашната ситуация е много важно да създадем за себе си усещането за яснота и устойчивост в това, което можем да контролираме. Например, структурата на деня. За поддържане  усещането за благополучие  при човек е важно да има възможността да прави планове  - краткосрочни и още повече дългосрочни. В текущата ситуация обаче това е почти невъзможно. Ето защо е много полезно да развием умението да бъдем гъвкави и да препланираме според изискванията и възможностите на ситуациите.

Много важно е да обърнем внимание на краткосрочните планове – за седмица, месец. Хубавото на решенията и плановете е, че могат да бъдат променяни, когато е необходимо.

Понякога с  преработването на кризата или с адаптацията към трудна ситуация  не можем да се справим сами въпреки усилията, които полагаме. Това не е повод за отчаяние или безнадеждност, а сигнал, че е необходимо да потърсим  квалифицирана психологическа помощ.  Хората, страдащи от психични разстройства са по- уязвими при високи нива на напрежение и стрес от средата и  трябва да са по-отговорни към състоянието си, търсейки  своевременна подкрепа  на съответните специалисти по психично здраве.

Накрая бих искала да завърша с това, че големите изпитания ни носят големи дарове. Всяка криза е нова възможност за по-смислен и по- осъзнат живот.Пожелавам здраве на екипа ви и на вашите читатели!

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | вече | психолог | старозагорски | Яна Христова | пандемията

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 INFOS 26.01.2021 02:44

Спешни парични заеми! !! !! Ние предлагаме заеми и нашите услуги са 100% гарантирани, при достъпен лихвен процент от 3% Имейл 1: financial.service.group01@gmail.com Имейл 2: infos.kredit700@gmail.com WhatsApp: +33 7 55 17 86 25


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори