Кокаинът е по-достъпен от всякога в Европа

Докладът се базира на данни от 2018 г., които са най-актуалните на разположение, уточнява БТА. През 2018 г. заловените пратки кокаин са достигнали рекордните 181 тона, което е с 40 тона повече от 2017 г., когато е бил поставен предишният рекорд.

 22.09.2020 16:00
Кокаинът е по-достъпен от всякога в Европа

Кокаинът е по-достъпен в Европа от когато и да е било, а конфискуваните пратки са достигнали рекордни равнища през 2018 г., се казва в публикувания днес годишен доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (ЕЦМНН), цитиран от АФП.

Докладът се базира на данни от 2018 г., които са най-актуалните на разположение, уточнява БТА. През 2018 г. заловените пратки кокаин са достигнали рекордните 181 тона, което е с 40 тона повече от 2017 г., когато е бил поставен предишният рекорд. Броят на отделните конфискации - 110 000 - също е безпрецедентен. Най-големи количества кокаин са заловени в Белгия (53 тона), Испания (48 тона) и Нидерландия (40 тона).

Пристанищата на тези три страни са историческите морски входни точки на кокаина в Европа. Освен това нивото на чистота на кокаина се увеличава през последните десет години, а цената му на дребно не се е променила съществено. През 2018 г. 4,3 милиона европейци са консумирали кокаин, което прави този наркотик втория най-популярен на Стария континент след канабиса. В доклада се обръща внимание и на отражението на пандемията от коронавируса върху пазара на наркотици.

Докато карантинните мерки в почти цяла Европа са съкратили въздушните полети, трафикът по море остава на равнищата отпреди пандемията. Освен това потребителите и продавачите са се насочили към онлайн продажбите в даркнета, платформите на социалните мрежи и фирмите за доставка по домовете.

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Европа | тона | През | кокаин | 2018 | пратки | достигнали

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори