Международен панаир на традиционните занаяти ще се проведе в музей „Етър“ в Габрово

Майстори от Европа и Азия, които имат принос към съхранението на даден занаят, са включени в събитието, за което са получили специална покана и не заплащат участие.

 24.08.2023 16:51
Международен панаир на традиционните занаяти ще се проведе в музей „Етър“ в Габрово

От 1 до 3 септември в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ (РЕМО „Етър“) предстои 18-ото издание на Международен панаир на традиционните занаяти, съобщават от културната институция. 

Майстори от Европа и Азия, които имат принос към съхранението на даден занаят, са включени в събитието, за което са получили специална покана и не заплащат участие.

На изложението базар чуждестранните занаятчии ще се представят с дърворезба, каменоделство, тъкане на килими, грънчарство, рисуване на мебели, плетене на дантели, плъсти, традиционна бродерия и др., а българските – с ковачество, ножарство, бакърджийство, бъчварство, тъкачество, иконопис, дърворезба, копаничарство, самарджийство, сарачество, грънчарство, каменоделство, шекерджийство, обработване на кост, кошничарство, изработка на калоферска дантела, плетива, писани яйца, кукерски маски, старинно оръжие и накити от мъниста, посочват организаторите. 

В изложението базар АртЗона има за цел да популяризира занаятчийската култура чрез авторския почерк на петима творци, които представят модерното приложение на традиционни занаятчийски техники. В тазгодишното си издание АртЗоната посреща първия съвременен български лулар, привнесъл европейската техника за изработка на лули от Чехия; лютиер иноватор, показващ тънкости при изработката на гъдулки; майстор на арт кукли от естествени материали; създател на оригами портфейли и майстор на сухо и мокро плъстене. Инициативата надгражда вече установеното партньорство между музей „Етър“ и визуалния артист и професионален фотограф Росина Пенчева и нейния авторски проект „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“, документиращ български майстори на редки занаяти, информират от РЕМО „Етър“.

„Международната майсторска надпревара в занаята куюмджийство започва на 1 и продължава до 3 септември. Занаятчии от Малта, Румъния, Турция, Македония и България участват в Майсторската надпревара през 2023 година. Куюмжийският занаят има две разновидности – златарство и дюкмеджийство. При златарството се обработват благородни метали – злато и сребро. При дюкмеджийството – неблагородни като мед, цинк, олово и дудия (сплав от цинк и калай). Както в миналото, така и днес, пълно разделение между златарство и дюкмеджийство няма. Майсторската надпревара пресъздава облозите между занаятчии, правени през периода на Българското възраждане. Победителят получава голямата награда Сребърна хлопка, парична премия и право на самостоятелна изложба в музей „Етър“.“, каза за БТА Тихомир Църов, експерт връзки с обществеността в културната институция. 

Към Майсторската надпревара се организира младежка секция. През 2023 година възпитаници на Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“, София от специалност „Художествена обработка на метали“ и възпитаници на Национална художествена академия от специалност „Метал“ се включват в инициативата на музея. Победителят получава награда „Бронзова хлопка“, а учебното заведение – право на изложба базар в музея. 
Посетителите на Панаира ще могат да разгледат две изложби – „Хърватско нематериално културно наследство в списъците на ЮНЕСКО “ и „Арменски носии, традиции и мода“, и да се включат във фотографски конкурс „Етнообектив: Панаир на занаятите“. 

Официалното откриване на XVIII Международен панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“ е 1 септември от 18:00 часа, а веднага след това започва Концерт на Фолклорен ансамбъл „Габровче“, гр. Габрово.

По информация на БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери септември | музей | Международен | базар | надпревара | панаир | Етър | занаяти | занаят | Майсторската

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори