Седмица на традиционните занаяти ще представи работата на майстори-занаятчии в Регионален етнографски музей – Пловдив

Събитието, което се превърна в традиция в културния календар на Пловдив, всяка година привлича голям брой посетители.

 06.06.2024 20:08
Седмица на традиционните занаяти ще представи работата на майстори-занаятчии в Регионален етнографски музей – Пловдив

ХVІ-то издание на Седмица на традиционните занаяти ще се проведе от 24 юни до 30 юни в Регионален етнографски музей – Пловдив, съобщиха организаторите. 

Събитието, което се превърна в традиция в културния календар на Пловдив, всяка година привлича голям брой посетители. Някои от занаятите, които ще бъдат представени са изработване на различни изделия от плъст, везба, тъкани, направа на свещи и кошници, писане на великденски яйца. Посетителите ще могат да наблюдават работата на майсторите-занаятчии и дори да се включат в процеса. Присъстващите имат възможност да участват в направата на глинени чаши или чинии на грънчарското колело, да видят как ножари и ковачи превръщат парче метал в оръдие на труда или да разгледат големия брой бижутери.

Седмицата на занаятите тази година започва на Еньовден (24 юни) – празник, свързан с билките и лечението. Акцентът на Седмицата ще падне върху занаята плъстене. Поради тази причина ще бъде открита и национална изложба „Българските плъсти – послание от древността“, включваща плъстени килими от цялата българска територия. В експозицията ще вземат участие шест музейни институции. 
Партньор в ежегодната Седмица на занаятите е Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София под егидата на ЮНЕСКО.

Снимка: Регионален етнографски музей

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | седмица | Пловдив | брой | занаятите

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори