Блестящо представяне на Балета на Старозагорската опера в Бон

В главните роли танцуваха примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета-Одилия, Фиорди Лоха в ролята на принц Зигфрид, Томоки Ишиго – Шут, Ивайло Янев в ролята на Ротбарт.

 22.12.2021 17:10
Блестящо представяне на Балета на Старозагорската опера в Бон

На сцената на театъра в Бон, Германия, балетните артисти от трупата на Старозагорската опера представиха спектакъла на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски. В главните роли танцуваха примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета-Одилия, Фиорди Лоха в ролята на принц Зигфрид, Томоки Ишиго – Шут, Ивайло Янев в ролята на Ротбарт.

Припомняме, че по препоръка на световния хореограф Василий Медведев Балетът на Старозагорската опера замени в последния момент трупата на балета на Държавната опера на Татарстан. Билетите бяха разпродадени за спектаклите на „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката” и всички трепетно очакваха появата на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера. Театърът в Бон няма собствена балетна трупа и работи като открита сцена, на която гостуват най-авторитетните световни  балетни трупи, както и елитни компании за съвременен танц. Със селекцията на танцовите компании от 2007 година се заема г-н Буркард Немиц /бивш зам. генерален директор на Операта в Бон/.

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов оценява първото представяне на Балета на Старозагорската опера на тази престижна сцена като изключително успешно, както за театъра, така и за него и за художествения ръководител на балета примабалерината Силвия Томова: „Публиката аплодира в продължение на повече от 15 минути. Анелия Димитрова беше царицата на вечерта. Фиорди Лоха, красив и талантлив Принц. Директорът на оперния театър в Бон г-н Майер беше много доволен. Г-н Немиц, в обръщението си към публиката, шест пъти спомена Стара Загора и България. Мисля, че имаше защо да чакаме толкова дълго, защото не е важно да отидеш на турне, а на какво турне.

Бон не е кой да е театър! Видях се и с българския бас Мартин Цонев, който е първи солист от дълги години на Бонския оперен театър. Той също поднася адмирации за това, че българска опера за първи път стъпва на сцената на театъра в Бон.”

Силвия Томова допълни: „Смятам, че това беше блестящ спектакъл! Салонът беше пълен, аплаузите огромни, немската публика аплодираше и викаше „браво” на нашите прекрасни артисти дълго и продължително. Великолепно изпълнение на примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета-Одилия, чудесен Фиорди Лоха като принц Зигфрид, изключителен Томоки Ишиго в ролята на Шута, прекрасен Ивайло Янев - Ротбарт. Премиер солистът на Щатсбалет-Берлин Михаил Канискин, който е и сред организаторите на участието на балетните артисти на Старозагорската опера в празничните спектакли на „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”, в деня на първия спектакъл даде клас и не скри своето удивление от постиженията на трупата. Много възторжени отзиви от организаторите и много идеи за бъдещи съвместни проекти. Ние направихме една огромна крачка напред и нагоре като трупа, като изява, като мотивация за нашите прекрасни артисти, както и за всички нас.”

Тази вечер е второто представление на балета „Лебедово езеро”, в коeто главните роли ще изпълнят Мартина Префетто /Одета-Одилия/, Фредерико Пинто /Принц Зигфрид/, Каито Такахаши /Шут/, Марсело Молина /Ротбарт/. На 23 декември Балетът на Старозагорската опера ще представи две представления на балета „Лешникотрошачката” отново на сцената на театъра в Бон.

На добър час!

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери езеро | опера | Старозагорската | беше | ролята | артисти | балета | театъра | Лебедово | Зигфрид

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори