В Стара Загора гайди пак ще засвирят и хора ще се извият

Народните танци се завръщат в града на липите, след като със своя заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разреши клубовете да отворят врати при определени изисквания.

 27.05.2020 17:34
В Стара Загора гайди пак ще засвирят и хора ще се извият

Таня Александрова, ръководител на клуб за български народни танци „Тракийци“ в Стара Загора, подготвя още от сутринта залата и очаква с нетърпение първата репетиция тази вечер. Последната е била на 12 март, ден преди обявяване на извънредното положение в страната.  Различното сега ще бъде свързано с мерките срещу COVID-19. Обувките ще се свалят във фоайето, а дезинфектант ще посреща всеки, дошъл да играе. Няма да бъдат допускани тези, които имат и най-малки симптоми за заболяване. За да бъдат спазени мерките, танцьорите няма да се хващат директно за ръце, а чрез кърпички.


Танците липсват на всички, признава Таня и разказва как е минало времето без тях.

„Изключително много опити правих да повдигам духа на групата, всеки ден публикувах текст на една народна песен, на която танцуваме. Подготвяхме със съпруга ми клипове на народни хора, които много харесват останалите или нещо ново, което демонстрирахме, но това не бе онлайн обучение, тъй като съм против това“, разказва още тя.

Ръководителят на клуба предвижда плавен преход към народните танци. Първите две седмици ще се работи по-спокойно, загрявката ще бъде по-дълга, за да се подготвят стави и мускули след обездвижването по време на пандемията. По-динамичните хора ще почакат или ще се играят на по-бавни темпове.

Залата на танцово студио „Настроение“ в Стара Загора днес е празна, но ще се оживи още на първи юни, обясни за stz24.com ръководителят Красимир Димитров.


„Ще възобновим дейност от първи юни, тъй като ще ни трябва едно технологично време, за да се подготвим за спазване на противоепидемичните мерки. Ще се съобразим изцяло с изискванията, които министерството на здравеопазването е обявило в заповедта, ще спазваме дистанции. Закупени са дезинфектанти. Направен е графикът за следващата седмица“, обяснява той как върви подготовката за завръщане в залата. Димитров признава, че интересът към танците не е спирал и танцьорите са се интересували непрекъснато кога ще започнат отново.


Докато залата е в очакване, Красимир Панчев, който ръководи школа по гайда към „Настроение“, се надява всеки момент вратата да отвори един от неговите ученици. Това е Ангел Атанасов, който учи в 6 ОУ „Свети Никола“. След като пристига, Ачо разказва, че смята да се занимава професионално с народна музика. Предстои му изпит за музикалното училище. Надява се, че ще се справи чудесно, а по гайдата се запалил, защото много му харесва звукът, който излиза от нея. Споделя още, че обича много народната музика.


В школата на Красимир Панчев идват деца на възраст от първи до 8 клас. Обучението е било досега онлайн, съгласно разпорежданията, но от няколко дни вече става в зала. Идват един по един, в различни часове, не се събират.

„Преди години имаше голям отлив, нямаше желаещи, може би сега с организирането на големите гайдарски събори дечицата започват да проявяват интерес към този инструмент. Понякога ги насочват и родителите“, признава ръководителят.

Да станеш гайдар не е лесна работа. Най-важното условие е освен желанието, постоянството и трудът, но и да свириш от душа.

„Трябва да усетят вътрешно това, което правят, а не просто да изкарат звук. Има много душа в музиката, ако не идва отвътре, по-добре не се занимавай“, категоричен е Красимир.

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Стара Загора | първи | един | хора | ръководител | танци | Красимир | разказва | залата | народни танци | признава | танцьорите | гайда

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори