Почитаме паметта на Апостола

В 11 часа започва общоградският ритуал пред паметника на Васил Левски в Стара Загора.

 18.02.2020 09:09
Почитаме паметта на Апостола

Среща на тема „Памет за Апостола” се проведе в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, в навечерието на годишнината от геройската му смърт. Организатори са Старозагорската света митрополия и Община Стара Загора.

Да почетат паметта на най-любимия исторически герой на българите дойдоха Старозагорският митрополит Киприан, заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, заместник областният управител Петя Чакърова, свещеници от Старозагорската света митрополия, ученици, общественици и много граждани. Началото бе дадено със стихове изпълнени от ученици в Средно училище „Васил Левски”, свързани с живота и делото на Апостола. Хорът при Катедрален храм "Св.Николай" изпълни църковни песнопения и песента „Обесването на Левски.

Специални гости на срещата бяха акад. Константин Косев, най-задълбоченият изследовател на живота и делото на Левски, и член- кореспондент Иван Гранитски.

„Малко са градовете в България, които имат толкова съдържателна културна политика. С тази среща Старозагорската света митрополия и Община Стара Загора дават повод да говорим за нашето национално самочувствие”, каза Иван Гранитски.

Академик Константин Косев представи историческите заслуги на Апостола. „Темата за Левски е огромна, има написани над 1000 книги, хиляди статии във вестници и списания. Левски е светец, влязъл в душата на всеки българин, всеки си е изградил свой негов образ, който ревниво пази”, сподели той.

„Историческата заслуга на Васил Левски е, че от лоялните поданици на падишаха той направи народ. Народ със свое самочувствие и претенции за своя държава”, категоричен бе акад. Косев. Изследователят на живота и делото на Дякона разказа и любопитни подробности от живота му. Цели три години той е изминавал по 1000 км на месец, за да създава комитети. По думите му, в основата на освобождението на България стои делото на Апостола.

Академик Косев отговори и на въпроси от залата свързани с идеологията на Вътрешната революционна организация, канонизирането на Левски за светец, датата за отбелязване на годишнината от обесването му и др.След това представи последната си книга „Васил Левски” и раздаде автографи на желаещите.

147 години от обесването на Васил Левски ще бъдат отбелязани с общоградски ритуал в Стара Загора днес от 11:00 часа. Заупокойна молитва в памет на йеродякон Игнатий ще отслужи Старозагорският Митрополит Киприан. Пред паметника на Левски ще бъдат поднесени венци и цветя, а водещ на ритуала ще бъде актьорът Ивелин Керанов.
 
По традиция и тази година, в памет на своя патрон,  рецитал ще изнесат учениците от старозагорското СУ „Васил Левски“. Специален гост ще бъде известният историк и преподавател във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Петко Петков, който ще бъде гост и на учениците от СУ „Иван Вазов“ и Шесто основно училище „Свети Никола“. Организатори на проявите по повод годишнината са Община Стара Загора, Старозагорски военен гарнизон и Старозагорска митрополия.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | живота | Община | света | Левски | делото | ритуал | Васил Левски | Апостола | Косев | митрополия

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори