В Стара Загора: Да те посрещне Баба Марта

Атрактивната кукла е изработена по дизайн на Донка Венкова от Стара Загора. В майсторенето на мартеници пръв помощник е нейната майка Иванка Атанасова. Двете се занимават с изработването им близо 25 години.

 22.02.2021 14:44
В Стара Загора: Да те посрещне Баба Марта

Близо 30-сантиметрова Баба Марта, с очила, герданче и народна носия, се набива на око, ако човек се вгледа в търговските маси до Музея на религиите в центъра на града на липите.

Атрактивната кукла е изработена по дизайн на Донка Венкова от Стара Загора. В майсторенето на мартеници пръв помощник е нейната майка Иванка Атанасова. Двете се занимават с изработването им близо 25 години. 

Тяхната Баба Марта се появява на бял свят едва сега, но вече печели симпатиите на всички. Куклата не тежи, висока е цели 28 см, красива и е подходяща за дома или офиса. Днес една от Бабите вече потегли към своя нов дом. Цената й е 25 лв. 

Симпатичният мартенски символ е изработен с много старание и любов. Главата е зашита от плат, носията - също ръчно, всеки детайл е изпипан така, че Баба Марта да бъде автенична и в същото време интересна. Очилата са изработени от бижутерска тел.

"Всяка година се старая да има нещо ново, което да спре хората на масата ми.  Опитахме се да бъдат близо до автентичния вид на баба Марта, разказва пред stz24.com Донка как се стига до решението за уникалната кукла. 

Сред другите нови артикули тази зима са паната, както и мартеничките за ръка от вълна. 

Всички мартеници носят здраве, радост и късмет, казва майсторката, която признава, че за тези години семейството й не е забогатяло от продажбата на белите и червени символи. 

"Изключително радостно е, когато видиш усмивките на хората, които се спират", категорична е тя.

Според впечатленията й предпочитанията на хората са към българските традиционни мартеници. В същото време обаче се търси и нещо по-различно от Пижо и Пенда, купувачите се оглеждат за нещо по-интересно.

Тази година при мартениците няма мода, но темата за коронавируса присъства върху някои от българските символи, казва с усмивка Донка. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | баба | мартеници | Марта | Донка Венкова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори