Любимецът на няколко поколения "Сънчо" днес има рожден ден

Излъчването на телевизионната рубрика "Лека нощ, деца" започва на 5 март 1960 година.

 05.03.2020 14:09
Любимецът на няколко поколения "Сънчо" днес има рожден ден

Честит рожден ден на „Сънчо", с който израстнаха няколко поколения българи! Излъчването на телевизионната рубрика „Лека нощ, деца" започва на 5 март 1960 година.

Съвременната версия на "Лека нощ, деца" върви в днешно време по БНТ 2 в 19:50 часа и е представена така:

"Рубриката е за децата от 3 до 63 години. В нея всеки може да види любимите си български герои и сюжети, измислени от най-добрите наши писатели и поети, и изиграни от най-известните български драматични и куклени актьори. Сънчо е любимият герой на няколко поколения български деца. Приятели на Сънчо са и известни наши художници, аниматори, композитори и певци".

Главни герои на разказите на „Сънчо" през годините са били Кума Лиса, Зайо Байо, баба Меца, Кумчо Вълчо, Педя човек, Гинко-Пружинко, Макс и Мориц и много други български и чуждестранни приказни герои.

Песента към „Лека нощ, деца" е написана от композитора Петър Ступел и е по текст на Димитър Спасов. Изпълнена е от от певицата Лина Бояджиева.

Приказките на Педя човек - лакът брада" е най-популярната българска поредица в рубриката. Поколения българи са израснали с героите и гласа на Слава Рачева, създателката на Педя човек.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Днес | човек | деца | лека | Сънчо | Педя | Лека нощ | Педя човек

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори