В Стара Загора се проведе обучение за прилагането на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения

Обучението се реализира със съдействието на Комисия за защита на личните данни, Международен Републикански институт /ААМР/, Национално бюро за правна помощ и Базелски институт по управление/Конфедерация на Швейцария.

 26.03.2024 13:27
В Стара Загора се проведе обучение за прилагането на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения

Община Стара Загора бе домакин на обучение за представители на държавни и местни органи на управление по Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

Обучението се реализира със съдействието на Комисия за защита на личните данни, Международен Републикански институт /ААМР/, Национално бюро за правна помощ  и Базелски институт по управление/Конфедерация на Швейцария.

„Обществото става все по-критично и чувствително на тема корупция и подаване на сигнали за нарушение. Ние сме хората в тази зала, които следва да направим организация, за да прилагаме тази нормативна уредба“, каза в началото на форума секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

Ръководителят за България към Базелският институт за добро управление Рене Трайкова благодари за отправената покана и сподели: „Това е първото ни посещение във вашата община и сме изключително доволни, че сте сред първите общини в България, които провеждат реално такова обучение по този нов закон“.

„Това е началото, тепърва предстоят много срещи и разговори. Законът е приет в началото на миналата година, законодателят реши комисията за защита на личните данни да бъде определена за централен орган за външно подаване на сигнали по силата на този закон. Най-важното е, че всичко, което се прави е да се изгради и да се създаде доверие. Доверие в това, че сигнализиращото лице или лицето публично оповестило информация за нарушение ще знае, че неговата самоличност ще бъде защитена. Доверие в това ,че след като бъде подаден сигналът, това лице ще знае, че ще бъде направено това, което е необходимо, за да бъде съответното нарушение проследено, да се работи по него и да има краен резултат, подчерта Атанаска Георгиева, директор на дирекция „Канал за външно подаване на сигнали“ към комисия Защита на личните данни.

От името на Национално бюро за правна помощ благодари на организаторите и домакините заместник-председателят Лилия Георгиева. Тя подчерта, че „важността на темата, а именно приложимостта на този нов и важен за правната ни уредба закон е именно знакът от страна на държавата и ангажиментът, чрез своя държавен орган да гарантира и предостави достъп до правосъдие“.

В обучението се разгледаха предизвикателствата пред местните власти по прилагане на Закона. Бяха представени особеностите на канала за вътрешно подаване на сигнали и на канала за външно подаване на сигнали за нарушения на местно ниво, моделът на системата за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения на местно ниво, както и предизвикателствата в защита на правата на сигнализиращите лица.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери данни | информация | институт | защита | сигнали | подаване | нарушения | личните | публично | подаващи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори