Да избягаш от насилник

Историята на една старозагорка - майка на две дъщери.

 17.01.2020 15:39
Да избягаш от насилник

Тази история е истинска. В нея е променено само името на главната героиня. Всички действащи лица са реални, но за съжаление, те не играят в красива приказка.

Да кажем, че се нарича Ивелина. Скоро ще стане на 29. Майка е на две момичета. Голямото е на 4, а малкото – само на година и 5 месеца.  Докато говорим, бебето е с температура, а няколко часа по-рано майка му го е завела на преглед при педиатър. Не е нещо сериозно, но на Ивелина й е притеснено дали малката ще се оправи бързо.

В началото лети в облаците

С бащата на децата Ива се познава от 2010 година. В началото всичко е вървяло по мед и масло. Периодът, в който младата жена живее на съпружески начала с партньора си, тя описва като „летене в облаците“. Но животът от ден на ден става друг. И непоносим. Човекът до Ива се променя. Под въздействието на алкохол започват скандали, посяга й. Ревнува я непрекъснато и я обвинява в изневери.

„За него семейният живот означаваше да стоя вкъщи, без телефон, да не работя, да не се срещам с никого“, разказва жената.

Така е и било. Тя се оказва без приятели, непрекъснато е до него. Няколко пъти бяга с голямата си дъщеря в Кризисния център на старозагорското сдружение „Самаряни“, но после се връща. С надеждата, че насилникът ще се промени и защото на детето ще му е добре да има майка и татко. Само че в този случай цената да имаш и двамата се оказва прекалено висока. Таткото не само че не се е променил, но продължава да бие. Момиченцето вижда побоищата и чува крясъци и неприятни скандали.

Край на прошките…

Ива е бременна с второто дете в 3-4 месец, когато чашата на търпението вече прелива. Особено след изречението: „Искам в петия месец да направиш аборт, за да не оцелееш“. Тогава бъдещата родилка започва да се страхува за живота си.

„Беше първи февруари, когато постъпих в болницата с голямото дете с пневмония. Отново ме обвиняваше в изневяра. Казваше, че като преспя детето, ходя по мъже. Една майка ме свърза със служител от „Социално подпомагане“. Тази служителка дойде с двама полицаи. Попитаха ме дали съм сигурна, че искам да го напусна. Веднага отидохме в Кризисния център“, спомня си жената. Тя се сдобива и с ограничителна заповед от съда мъжът да не доближава майката.

Там остават две седмици. Ива сменя телефонния си номер. Свързва се по-късно с насилника, който я пита защо е постъпила така и, разбира се, отново я е моли да се върне. Решението обаче този път е друго.

Промяната

Сега двамата не живеят заедно. Чуват се и се виждат само заради децата. Въпреки че са разделени, ревността продължава.  „За мен това е болен човек“, казва Ивелина и го определя като уникален, когато не е пил. Съветва всички, които имат подобни проблеми да не отлагат търсенето на професионална помощ. Оставането при насилника заради децата не е решение, смята тя. „По-добре детето да е само с майката, отколкото да вижда бой и насилие вкъщи, защото като порасне може да го приеме за нормално и да започне същия живот“, казва младата жена. 

Днес младата жена признава, че се чувства перфектно и споделя, че победата за това дължи единствено на Кризисния център "Самарянска къща" на сдружение „Самаряни“. Само след няколко дни – на 22 януари той ще отбележи своя 16-и рожден ден с дарителска вечер за каузите „Детството не бива да боли!“ и „Любовта не бива да боли!“. Ако статистиката можеше да говори, щеше да каже: 16 години и 729 настанени жени и деца. Толкова са историите. Една от тях е тази на Ива. Дано нейната нова приказка вече е красива!

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Децата | център | него | заради | детето | Майка | живот | Ивелина | Кризисния | скандали | Кризисен център | домашно насилие

50 нюанса мръсно
26.02.2020 14:10

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори