Две старозагорски училища вече събират отпадъците си разделно

„Във вас ми е надеждата, имаме нужда от вашата помощ, вие сте тези, които ще научите нас, по-големите, как да събираме разделно и как да бъдем отговорни към отпадъка, който правим“, каза пред учениците Танев.

 07.06.2024 16:38
Две старозагорски училища вече събират отпадъците си разделно

Първи две училища в Стара Загора – СУ „Иван Вазов“ и Девето ОУ „Веселин Ханчев“, преминаха на изцяло разделно събиране на отпадъците от днес. За да обясни на децата защо това е важно и колко много разчита на тях, двете училища посети зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев.

„Във вас ми е надеждата, имаме нужда от вашата помощ, вие сте тези, които ще научите нас, по-големите, как да събираме разделно и как да бъдем отговорни към отпадъка, който правим“, каза пред учениците Танев.
 
Децата виждат, че бъдещето е в биониката, някои от тях планират професионалния си път в областта на екологията, други искат да станат учители, похвали ги директорът на СУ „Иван Вазов“ Динко Цвятков. Той показа изработените от децата мини компостер и диплянка с 6 съвета за намаляването на отпадъците, която ще бъде раздадена във всяка класна стая.
 
Не случайно точно от училище „Иван Вазов“ е отборът, който спечели конкурса „Млад еколог“ с оригиналния си и лесно осъществим проект, отбеляза зам.-кметът Радостин Танев. До 1 седмица ще сме готови с пространствата за реализация на проекта за компостирането, увери преподавателят по биология и химия Нина Йорданова. Тя добави, че някои от децата, които имат условия, прилагат компостиране и у дома, за да проследят пътя на отпадъка, приготвили са и брошура с ключови понятия за усвояване и дори са създали песен за рециклирането!
 
Два пъти в годината в училище „Иван Вазов“ се провеждат благотворителни базари в полза на лечението на болни деца и на тях се предлагат много предмети, изработени от рециклирани материали. Зам.-градоначалникът беше впечатлен от креативността на децата, създали и инсталация за нагледна демонстрация колко захар съдържа всяка опаковка от любимите им безалкохолни напитки. Най-малките остават поразени, че само във водата няма никаква захар, показа преподавателят по биология и химия Стилияна Казълова.
Зам.-кметът Радостин Танев обеща на директора и преподавателите да посредничи за връзката с фирми, които се занимават с интелигентно земеделие, за да покажат на децата как работят различните машини, как се възстановява почвата и какво е аквапоника с необичайното съжителство между зеленчуци и риби.
 
Скоро ще ви поканим на откриването на площадката за разделно събиране на отпадъците в кв. „Железник“, където ще има обучителен кът с екостолчета от дънери. Тази покана Радостин Танев отправи към петокласниците от Девето ОУ „Веселин Ханчев“ – неговата идея е за обучение от връстници на връстници, което прави децата по-възприемчиви към полезното, отколкото ако им се натрапва от възрастните.
 
„Вие сте добрият пример, вие сте тези, които може да научите по-големите! Горд съм, че в Стара Загора имаме такива училища, с такива деца, които истински се интересуват от екологията и как да бъдат отговорни към природата“, обърна се към децата Радостин Танев.
Той им разказа още, че в Япония няма кошчета за боклук по улицата, никой не изхвърля нищо на земята, а прибира излишното у дома си. Вие ще дадете добрия пример и към вас ще пожелаят да се присъединят още училища, убеден е зам.-градоначалникът. Мария Горчева, директор на Девето ОУ, му представи петокласниците от клуб “Еко авантюра - играй, учи, живей зелено”, които са създали мотивиращи видеа за по-здравословен начин на живот и с полезни съвети за опазването на планетата ни.
 
Петокласничката Христина Мангърова подари на зам.-кмета магнитче за хладилник, изработено от рециклирана хартия, тя е убедила родителите си да рециклират всяко излишно листче в техния дом. Съучениците й са показали на първокласниците как да превърнат използваните вече хартиени чашки за топли напитки в куклички, с които да се забавляват в междучасията.
Много значима заслуга на преподавателите е, че обучението по екология на децата е направено толкова достъпно и забавно, изтъкна зам.-кметът Радостин Танев.
 
И в двете училища контейнерите за разделно събиране на отпадъците ще бъдат разположени отвън, за да се възпитават децата, че си струва да положиш малко усилие и да направиш няколко крачки повече за опазването на околната среда, а и от гледна точка на безопасността.
 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Децата | училища | кметът | Иван | Радостин | Танев | разделно | отпадъците | Вазов | Девето

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори