Стара Загора е домакин на национален форум "Водородна електромобилност в България"

В началото на форума, който се провежда в Културен център "Стара Загора" приветствие отправи проф. Дария Владикова - ръководител на направление „Водородни технологии и енергийни системи“ в Института за устойчив преход и развитие към ТрУ, както и професор по електрохимия в Институт по електрохимия и енергийни системи към БАН.

 25.06.2024 11:18
Стара Загора е домакин на национален форум "Водородна електромобилност в България"

Стара Загора е домакин на Национален форум "Водородна електромобилност в България". Събитието е част от инициативата Дни на водородната електромобилност в града.

В началото на форума, който се провежда в Културен център "Стара Загора" приветствие отправи проф. Дария Владикова - ръководител на направление „Водородни технологии и енергийни системи“ в Института за устойчив преход и развитие към ТрУ, както и професор по електрохимия в Институт по електрохимия и енергийни системи към БАН.

Подобен форум е проведен не само в България, но и в други държави в Централна и Източна Европа, посочи проф. Владикова. Организира се от най-големия европейски проект, съвместна инициатива за водородни автобуси, субсидиран от Съвместно предприятие "Чист водород". Внедрени са до момента 300 водородни автобуса в 16 града от 6 държави и са осигурени 18 водородни зарядни станции. 

"Предимствата на този вид електротрансопорт са нулеви емисии, 400 километра свободен пробег на автобуса и десет минути за връщане. Демонтрациите днес - с водороден автомобил и автобус в Стара Загора са в рамките на проекта, за да могат хората да научат повече за този вид превозни средства", обясни проф. Владикова.

Дали Община Стара Загора е готова да поеме пет или десет автобуса, които да дадем възможност да са в линиите на града не е толкова важно, а е важно да видим, че това  е правилната технология, която ще осигури възможности на развитие на икономиката и на региона, каза в началото на форума зам.-кметът Радостин Танев. 

Тест-драйв на първия водороден електрически автомобил в България Hyundai NEXO направи по-късно зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев.

"Общината и областта са регион в преход, това имам предвид когато казвам, че трябва да сме отговорни към новите технологии и към бъдещето, защото създавайки нови работни места и възможности за инвестиции - този е единственият начин, по който можем да запазим брутния вътрешен продукт на региона и страната. Когато даваме възможност на младите хора, а и не само на тях, да се качат на един водороден автобус и на една водордна кола да я покарат и да видят, че не е по-различна от другите, означава, че им даваме възможност да се докоснат до бъдещето може би. Община Стара Загора ще подкрепя винаги такива инициативи, които имат смисъл и носят добавена стойност", допълни Танев. 

Привествие отправи и доц. д-р Емил Славов, зам.-ректор на Тракийски университет, а залата видя и видеообръщение на Илиана Иванова, европейски комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

След официалната част последваха презентациите на водещи експерти. Сред темите на форума бяха "Оператвен опит с автобус на горивни клетки", "Инструменти за финансиране и подпомагане на ЕС", "Индустриални приложения за водородни технологии- възможности, иновации, технологии".

В програмата са предвидени кратки турове с водороден автобус и тест драйв с водороден автомобил. Форумът продължава до 17:30 часа.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | домакин | възможност | националния форум | Водородна електромобилност | в България | проф. Дария Владикова | Събитието е част от инициативата | Дни на водородната електромобилност

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори