Как се постига четири сезона здраве

Старозагорецът Жоро Христакиев изминава ежедневно пеша 15 км и се храни здравословно вече 12 години.

 24.03.2021 07:54
Как се постига четири сезона здраве

За старозагореца Жоро Христакиев е валидна максимата „Здрав дух в здраво тяло“. Точно заради това, повече от 12 години, той спортува ежедневно и води начин на живот, съобразен с хранителен режим и физическа активност.

За да се постигне четири сезона здраве, обаче, за някого може да не е толкова лесна задача, но за бившия военен това е „фасулска работа“, защото е свикнал на ред и дисциплина. В лабиринта на здравословния начин на живот Жоро се впуска след пенсионирането си. Да му се подчини е невъзможно, докато носи униформата. Слага спортния екип, след като зад гърба му остават 30 години кадрова военна служба в Българската армия, почти 10 поделения, отговорна длъжност в Генералния щаб.

Така, от крос на крос, от сутрин на сутрин, от сезон на сезон, се изнизват година след година. Преди тичането има и друга процедура, издава старозагорецът.

„След събуждане изпивам 3 чаши топла вода и чай с мед и лимон. Докато гледам сутрешните ТВ блокове, слагам екипа и потеглям за 3-километровия си джогинг“, разказва пред stz24.com как започва денят му.

Бягането е обикновено около Езерото „Загорка“ и в района на Бедечка, в продължение на половин час. През деня обича да се разхожда и на Аязмото. „ Натрупва се около 15 км на ден физическа активност, измерена във време е 3 часа – 3 часа и половина сред природата“, изчислява бившият военен.

Предпочита по-дивите места, където няма хора. Зарежда се емоционално от тихите кътчета, както и от бълбукането на водата или от буйната и неподправена растителност. Веднъж месечно, при възможност, обича и по-големи планински разходки.

По думите му добре е всеки да спортува толкова, колкото организма му позволява. Всеки сам да прецени какво го кара да се чувства свеж и в добро настроение. Важното е, според Жоро, хората да следят и кантара, за да бъдат килограмите им в разумни граници.

Старозагорецът разказва още, че си хапва от всичко, за него няма ястия табу. Алкохолът също е умерен. Не употребява газирани напитки, а пие основно минерална вода.

Физическата активност и здравословна храна са според него печелившата комбинация за здраве през четирите сезона. „Тези мои правила обаче не са задължителни“, предупреждава старозагорецът.

Признава, че обича да тича по своята писта и не поглежда в страничните и добавя: „Правя това, което желая.“

Жоро има и политически страсти. Фен е на „Има Такъв Народ“. Застава зад исканията от референдума, иницииран от Слави Трифонов и смята, че с промени в Изборния закон ще се промени политическата карта на България.

„В Стара Загора участвах в събирането на подписи за провеждане на референдума“, припомня бившият военен. Той се надява, резултатите от националното допитване да станат факт, ако „Има Такъв Народ“ успее да вкара депутати в новия парламент.

„Ако бъде въведено електронно гласуване, например, така ще нарасне избирателната активност. Само от чужбина ще могат да гласуват още хора, този вот няма да бъде контролиран, така няма да има фалшифицирани гласове“, убеден е старозагорецът.

Изразява надежда за силно представяне на партията на Слави, защото „не му харесват някои неща в държавата и иска те да се променят“.  А ще дойде ли сезонът на Народа – предстои да разберем на 4 април.

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери години | след | активност | Няма | военен | сезона | старозагорецът | обича | Жоро

Слънце в петък
16.04.2021 08:32

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Слави 27.03.2021 09:33

Платената публикация да бяхте я подкарали отзад-напред


#2 Тошко 29.03.2021 14:37

Не знам кое е платено кое не ама човекът си струва. В листите не го виждам никъде макр че такива като него заслужават


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори