Митрополит Киприан ще възглави празничните богослужения в Стара Загора

На 2 май (Велики Четвъртък) в катедралния храм "Св. Николай" ще бъдат отслужени Велик Маслосвет и св. Божествена Василиева литургия, по време на която владиката ще извърши ритуала "умиване на нозете" на 12 свещеници и миряни.

 01.05.2024 16:29
Митрополит Киприан ще възглави празничните богослужения в Стара Загора

 

Старозагорският митрополит Киприан ще възглави празничните богослужения за Възкресение Христово в Стара Загора.

На 2 май (Велики Четвъртък) в катедралния храм "Св. Николай" ще бъдат отслужени Велик Маслосвет и св. Божествена Василиева литургия, по време на която владиката ще извърши ритуала "умиване на нозете" на 12 свещеници и миряни. След края на службата в двора на църквата ученици от неделните училища ще участват в традиционното боядисване на яйца с архиерея. На 2 май вечерта, отново там, ще се четат и 12-те Евангелия.
На Разпети Петък, когато се изнася Христовата Плащаница, владиката ще служи в митрополитския храм “Св. Димитър“ – гр. Ст. Загора, а Опелото Христово ще бъде от 19:00 часа в храм “Св. Въведение Богородично“.
На Велика Събота митрополит Киприан ще служи в храм "Св. Троица". През деня в околиите от епархията ще бъде раздаден Благодатният огън, който се пази в храм "Успение Богородично", гр. Казанлък. Точно в полунощ Старозагорският митрополит ще възвести Христовото Възкресение, след което ще отслужи Пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Николай". В 11:00 часа ще започне и службата, по време на която се чете Св. Евангелие на различни езици. От 15:00 до 17:00 часа дверите на Митрополитския дом ще са широко отворени за всички епархиоти. На 6 май (Светли понеделник), когато църквата почита и Св. Георги Победоносец, митрополитът ще служи в манастирския храм-паметник "Рождество Христово", а на Светли вторник в Девическия манастир "Св. Николай" в град Мъглиж. В дните, които се полага отслужване на св. Божествена литургия, посрещането на архиерея е в 09:15 часа.

Пълната програма е достъпна на: https://mitropolia-starazagora.bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%be%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b8%d1%82%d0%be-%d1%89%d0%b5-%d0%b1-7/

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери литургия | Николай | часа | Христово | храм | катедралния | Киприан | владиката | Божествена | служи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори