Напусна ни Светлин Стоев

"С много, много мъка съобщаваме, че Светлин ни напусна.....Думите ни се давят в скръбта", съобщи брат му Илко Стоев.

 07.07.2024 21:47
Напусна ни Светлин Стоев

Днес ни напусна Светлин Стоев - уникален художник, общественик, светла личност...

"С много, много мъка съобщаваме, че Светлин ни напусна.....Думите ни се давят в скръбта", съобщи брат му Илко Стоев.

Роден на 10 юли 1966 в Стара Загора. Завършил института за учители по Изобразително Изкуство в Дупница през 1989. През 1989 започва работа като учител по изобразително изкуство. От 1991 е творец на свободна практика. Работи в областта на живописта и малката пластика. Членува в Съюза на българските художници, секция Живопис.

Подреждал е редица изложби и е печелил безброй престижни отличия.

Светлин Стоев за изкуството:

Моето изкуство е посветено на изконната стара порода каракачанско куче, твърдия му борбен характер в сблъсъка с хищник – мечка и вълк, вплетено в овчарския бит и традиции, а народната селекция създава творение с непретенциозен характер, олицетворение на стоицизма, храбростта и естетиката на каракачанското куче. Друго измерение в моето творчество е сюрреалното третиране на времето, съновидението, космическото и женско присъствие. Жената като въплъщение на майчинството, непознаваемата красота и самодивската естетика.В картините си изобразявам и морето – морската шир и непознаваемост; стихията на нощното море, идваща от дълбините му. Друга моя страст е преоткриване на триизмерното пространство, третирано в изразните средства на малката пластика, изобразявайки кучето, бика, женския образ и др. чрез съчетание на различни изразни материали като камък, метал, рог и дърво. Далеч от комерсиалното, популярно обществено прието схващане за белетристично и скучно разтълкуване на ежедневието.

Поклон! Светъл път към звездите!

Снимка: Светлин Стоев при получаване на голямата награда на Есенния салон в Стара Загора за 2021 г.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери художник | Светлин | Стоев | напусна

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 1 07.07.2024 23:09

Ще се срещнем пак,приятелю...във Валхала!


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори