Приеха Бюджета на Община Стара Загора за 2020 година

38 от съветниците гласуваха „За“, против бяха 9, а един гласува „Въздържал се“ на днешната сесия на местния парламент.

 13.02.2020 11:35
Приеха Бюджета на Община Стара Загора за 2020 година

Общинският съвет в Стара Загора прие Бюджет 2020 година след близо едночасови дебати на днешната сесия. 38 от съветниците гласуваха „За“, против бяха 9, а един гласува „Въздържал се“.

В началото на дебатите председателят на комисията по  бюджет и финанси Николай Николов припомни, че Бюджет 2020 възлиза на над 148 милиона лева.

„Отново рекорден бюджет, водещо е осигуряване на балансирана финансова политика, както и  устойчиво развитие на Общината, планиране на приходите по реална оценка, както и съпоставяне с разходите. Акценти са образование, здравеопазване, най-добрата инвестиционна програма, която включва изключително големи проекти. Изцяло насочен е към хората на Община Стара Загора," подчерта Николов.

Методи Пенчева заяви, че групата съветници на „Народен съюз“ ще подкрепят бюджета, защото покрива очакванията им за развитие на Общината за тази година. „Поставихме на време въпросите, свързани с проблемите на общината, направихме предложения, които бяха включени в бюджета, а именно увеличаване на средствата от 60 на 90 хиляди лева за финансово подпомагане на лица и семейства с репродуктивни проблеми, както и предложението за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено дете", заяви Пенчев.

Това е бюджет на реалните възможности на общината, коментира кметът Живко Тодоров.

„ Ние сме направили своите проучвания какво искат хората, от какво се нуждаят и въпреки критиките, че предимно се дават пари за инфрасруктура, хората продължават да искат именно това –  добра инфраструктура, междублокови пространства, улици. Ще направим ремонти в Индустриалната зона на Стара Загора, ще се започне от ул.“Промишлена“, каза кметът в отговор на въпрос на съветник.

Очаквано, съветници от БСП заявиха в залата, че няма да подкрепят бюджета. Ден по-рано те оповестиха своята позиция публично.

„Да, Общината смята да кандидатства по нови европейски проекти“, заяви кметът в отговор на техен съветник. Парите в общината никога не са били достатъчни, за да се изпълнят всички потребности на хората. Искам да смекча страстите около това, че се говори,че бюджетът е рекорден. Имаме най-големия бюджет, защото държавно делегираната дейност се увеличава и най-вече оттам идва това увеличение, но тези пари не можем да ги пренасочим.

Всички искаме безплатни детски градини и ясли, но ако вземем пари от друго перо, това означава в града да не се правят ремонти, хората ще започнат да недоволстват, че си чупят колите по дупките и че няма добра инфраструктура. Това е когато няма достатъчно пари. Ако погледнете Виена, Барселона, Мюнхен и други големи градове, всички се издържат от данъци и такси, никъде няма като тръгнете по главната улица магазините да са собственост на Общината и тя да ги дава под наем. Няма такъв филм в Западна Европа. Пита се защо Общината продава имущество? Всички кметове преди това са продавали, защото имуществото иска поддръжка, за което Общината няма пари, а й трябват приходи. Как да даваме под наем, като наемателите не са толкова много, да не говорим, че никой не инвестира, когато не е негово?, заяви още градоначалникът по време на обсъждането.

Своята подкрепа преди гласуването заявиха от ДПС и от ВМРО-БНД. Димитър Чорбаджиев от „Демократична България“ обяви, че има препоръки, като например да се заложат средства за доразвиване на Индустриалната зона и че са недостатъчно средства, заделени за малките населени места.

Кметът Живко Тодоров акцентира и върху образованието, което е приоритет в Бюджет 2020. "Госпожа Сотирова беше заедно със зам.-кметът Калоянов при министъра на образованието, ще имаме финансиране от оперативна програма и няма да дава общината средства от собствения си бюджет за преминаване на едносменен режим на училищата. Очаквам по „Бедствия и аварии“ да получим доста средства, и за блока в „Три чучура-север“, за отводняване и др. Всички канализации, водоснабдяване, които направихме в кварталите "Самара 1 "в "Три чучура-север", сега в "Самара 3" са все външно привлечени пари, за да не натоварваме бюджета, който е крайно недостатъчен. По отношение на бъдещото съм казвал неведнъж: колкото повече може да работи комплекса „Марица-изток“ , толкова по-добре за Стара Загора. В един момент ще трябва да се пренасочим и за това трябва да се правят индустриални терени: за да ги купуват инвеститори, да правят заводи, да привличат тези работници, които ще бъдат освободени един ден. Затова инвестираме в Индустриалната зона не с общински пари. В Общия устройствен план ще бъде направено разширение в различни посоки, за да може много частни терени да бъдат включени там и да се инвестира", допълни още Тодоров.

Той анонсира, че през следващите месеци, заедно с председателя на Общинския съвет Мария Динева, ще бъде организира среща с всички групи в Общинския съвет, за да се стигне до единодушие и се определят кои са важните посоки на развитие на Стара Загора, които да бъдат записани в Общия устройствен план.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара | Загора | хората | БСП | заседание | средства | пари | бюджет | един | бюджета | Няма | общината | Бюджет 2020 г. | кмета Живко Тодоров

50 нюанса мръсно
26.02.2020 14:10

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори