Провежда се анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот“

Предварително благодарим на домакинствата за тяхното съдействие и търпение, казват от НСИ

 28.03.2024 06:03
Провежда се анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот“

През периода март - юни 2024 г. Националният статистически институт, чрез териториалните си структури, включително отдел „Статистически изследвания – Стара Загора“, ТСБ - Югоизток провежда анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот“. С Регламент № 1700 от 2019 г. на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки. Наблюдението за доходите и условията на живот (SILC) е част от изследванията включени в регламента, и се отнася до събирането на съпоставима и актуална информация за моментното състояние и динамиката на доходите, както и за нивото и структурата на бедността и социалното изключване на национално и европейско ниво.

Изследването се провежда върху шестгодишен ротационен панел от обикновени домакинства. За Република България размерът на извадката в панела за 2024 г. е около 9 700 обикновени домакинства, разпределени във всички области на страната. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на 16 и повече навършени години.

В периода март - юни 2024 г. 440 домакинства на територията на област Стара Загора ще бъдат посетени от специално обучени за целта анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника - Въпросник за домакинството и Индивидуален въпросник. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

Всеки от анкетьорите на отдел „Статистически изследвания – Стара Загора“ при посещение в домакинствата ще се легитимира със служебна карта, издадена от Териториално статистическо бюро - Югоизток към Националния статистически институт.

Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Стара Загора може да се получи на телефон 042/619 435 в Териториално статистическо бюро - Югоизток, отдел „Статистически изследвания – Стара Загора“.

В област Стара Загора изследването ще се проведе в градовете: Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево, Гълъбово, Мъглиж, Павел баня, Крън, Шипка, както и в селата: Розово, Горно Сахарне, Старозагорски бани, Ново село, Преславен, Горно Черковище, Черганово, Асен, Ветрен, Зимница, Загоре, Юлиево, Хан Аспарухово, Ковачево, Априлово, Оряховица, Разделна, Свобода, Столетово, Сърнево, Братя Даскалови, Горно ново село, Кънчево, Конаре, Подслон, Осетеново, Енина, Пъстрен, Манолово, Хрищени, Копринка, Плодовитово, Турия и Дълбоки.

Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.

 

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното проучване „Статистика на доходите и условията на живот“ може да се намери в сайта на НСИ (https://www.nsi.bg/bg/content/8252/социално-включване-и-условия-на-живот/), в рубриката „Статистически данни“, подрубрика „Социално включване и условия на живот“.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | отдел | условията | живот | област | доходите | домакинствата | статистически | извадката

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори