Протестиращи влязоха в сградата на РИОСВ - Стара Загора, искат чист въздух

Според организаторите от Инициативния комитет "Нова Загора иска да диша", миризмите се разнасят из целия град всеки ден от шест години насам. Представителите на инициативния комитет носеха плакати с надписи ""Стоп на геноцида" , "Нова Загора иска да диша", "Протестите ще спрат, след като спре вонята" и др.

 28.09.2020 18:29
Протестиращи влязоха в сградата на РИОСВ - Стара Загора, искат чист въздух

Протестиращи се събраха този следобед пред сградата на РИОСВ - Стара Загора. Те настояват за чист въздух. Протестът бе обявен за 16:30 часа под надслов  "Нова Загора иска да диша". Според организаторите от Инициативния комитет "Нова Загора иска да диша" , миризмите се разнасят из целия град всеки ден от шест години насам. Представителите на инициативния комитет носеха плакати с надписи ""Стоп на геноцида" , "Нова Загора иска да диша",  "Протестите ще спрат, след като спре вонята" и др. Има и полицейско присъствие.

"Директорът и цялата инспекция се страхуват да излязат да говорят с гражданите. Ако имаме въпроси, да сме ги задали писмено. Над 200 писма сме написали досега, отговорите, които дават е, че всичко се проверява по документи, както те издават разрешителни по документи. В момента стоят заключени, заяви пред медиите Кремена Петрова от инициативния комитет "Нова Загора иска да диша" и общински съветник. 

През тези 6 години настояваме за експертна проверка на тази инсталация за биогаз, каза още тя и обясни, че протестиращите ще подадат колективен сигнал за наличието на зловонни миризми в Нова Загора заради дейността на инсталацията за биогаз. 

Въпреки опитите да влязат в контакт с ръководството на инспекцията, единственият служител, с когото те установиха комуникация отвън, бе охраната на инситуцията. 

След 17 часа протестиращите влязоха в сградата на РИОСВ и останаха там.

Сред протестиращите има и популярни лица, които участват в антиправителствените протести в Стара Загора. Към протеста се присъедини и председателят на гражданската платформа "Изправи се. БГ" Мая Манолова.

Официалната позиция на РИОСВ – Стара Загора, във връзка с протест на граждани от гр. Нова Загора, получена на електронната поща на радио Стара Загора гласи следното:

“Експлоатираната от „Енерджи 2" ООД Енергийна централа за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, използваща анаеробно разграждане на биомаса от растителни и животински субстанции (инсталация за биогаз) в гр. Нова Загора е един от най-проверяваните обекти в териториалния обхват на Инспекцията. Именно поради множеството сигнали, през последните години на инсталацията са извършени над 30 проверки. Извършвани са нееднократно и контролни измервания на емисиите на вредни вещества от горивната инсталация (когенератор) на площадката. Извършени са и имисионни обследвания в жилищни зони на гр. Нова Загора за оценка качеството на атмосферния въздух. За сравнение, всяка една инсталация се проверява веднъж годишно или на две години веднъж, в зависимост от риска върху околната среда. Именно в резултат на упражнявания интензивен контрол, отговорно заявяваме, че инсталацията за биогаз е приведена в съответствие с действащото екологично законодателство, което е изцяло хармонизирано с европейското – общо седем закона и подзаконовите нормативни актове към тях. В действащото екологично законодателство няма норми за миризми, инсталацията за биогаз в гр. Нова Загора не е в обхвата на Приложение № 4 от Закона за опазване на околната среда въз основа на което няма изискване за издаване на Комплексно разрешително. Заявяваме, че съгласно разпоредбата на Закона за чистотата на атмосферния въздух, компетентни органи, отговорни за осигуряване чистотата на въздуха на територията на съответната община са и кметовете на общини и общинските съвети. Не на последно място, законодателя е предвидил възможност общинските органи съгласувано с министъра на околната среда и водите да изграждат местни системи за наблюдение и контрол на качеството на атмосферния въздух в райони на тяхната територия“.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Загора | Нова Загора | протестиращи | РИОСВ | миризма

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори