Станимира Димитрова: Много е важно децата да направят информиран избор на образование и професия, ръководейки се от своите интереси, способности и търсенето на пазара на труда

В Центъра за подкрепа на личностно развитие - Кариерно ориентиране в Стара Загора са подготвени летни занимания за учениците. Провеждат се и индивидуални консултации, по време на които могат да се задават въпроси, свързани с образованието.

 09.06.2020 14:33
Станимира Димитрова: Много е важно децата да направят информиран избор на образование и професия, ръководейки се от своите интереси, способности и търсенето на пазара на труда

Станимира Димитрова е специалист по кариерно ориентиране в Център за подкрепа за личностно развитие – Кариерно ориентиране в Стара Загора. От 1 юни Центърът възобнови присъствени дейности с ученици и младежи, след подписано информирано съгласие на родителите, както и при осигурени строги санитарно-хигиенни условия и прилагане на необходимите противоепидемични мерки. Центърът се намира на ул."Княз Александър Батенберг" №19 и може да бъде полезен в различни направления: предоставяне на информация за реда и условията за кандидатстване след седми клас, определяне на интересите, способностите, предпочитанията и ценностите на учениците и определяне на тяхната професионална насоченост.

Госпожо Димитрова, какви летни занимания предлага Центърът за децата на Стара Загора?

В Центъра за кариерно ориентиране сме планирали три летни занимания. "Пътешествие в света на професиите" е насочено към най-малките ученици, тези във възрастовата граници 7-11 години. Тези занимания целят опознаване на света на професиите, изява на първите мечти, свързани с познаването на  професиите, развиване на личностни и социални умения. Заниманията за най-малките ученици ще бъдат провеждани всеки вторник през юни и юли от 14 до 15:30 часа тук. Други занимания са: "Какво искам, кой съм аз и какво мога?", те са за ученици от 11 до 14 години. Ще се проведжат отново през юни и юли, всяка сряда, от 10 до 11:30 часа. В прогимназиален етап работим отново за опознаване на света на професиите, но те са свързани конкретно с избора на образование след 7 клас. Осигуряваме възможност на учениците за опознаване на професиите, подпомагаме процеса на себепознание, свързан с бъдещата реализация. Подкрепяме ги при вземане на решение, което да води до информиран и осъзнат образователен избор, свързан с представите им за бъдеща реализация. Следващите теми са за ученици в средна степен на образование. Нарекли сме клуба "Моята кариера" за ученици от 15 до 19 години. Провежда се всеки четвъртък от 10 до 11:30 часа през юни и юли. Тук подпомагаме учениците при професионалното им самоопределяне, професионалният им избор. Работим за изграждане на умения за планиране и управление на кариерата и за подготовка на учениците за реализация на пазара на труда и/или продължаване на образованието във висше училище.

Също така в понеделник и петък сме оставили деня изцяло за индивидуални консултации -  с предварителна заявка, обаждане по телефон, те могат да се случат и в другите дни, в които няма групови занимания. При индивидуалните консултации учениците имат възможност да направят въпросници, които изследват техните интереси, способности и предпочитания и показват каква е тяхната професионална насоченост, съответно какви специалности и професии са подходящи за тях, а по-големите ученици към висшите училища, в които могат да се изучават тези специалности. Консултациите са подходящи за ученици, на които предстои преход към средно или към висше образование, също така в рамките на тези консултации могат да се обръщат към нас по въпроси, свързани с документи за работа или подготовка за интервю за работа и др.

Досега какво показва практиката, за какво най-често питат учениците при тези индивидуални консултации?

Най-често учениците са объркани и не са наясно със своите интереси и с това какво изобщо да изберат. Много често са разколебани от няколко коренно различни професионални области и това за тях е най-големият проблем. В днешното съвремие има много информация за образователните възможности и който желае, може сам да достигне до тях. Въпросите на децата, които задават към нас повече са свързани с това какви са техните интереси и умения и как да ги открият, в това ние сме най-полезни!

Каква е наистина ползата от такива консултации?

Искам да обърна малко повече внимание на учениците, които са в момента в 7 клас, предстоят им изпитите от националното външно оценяване по български език и литература и математика и съвсем скоро ще трябва да подават документи за кандидатстване за план-приема в 8 клас в училищата. Тук можем да сме изключително полезни с информация за профилите, специалностите, които се изучават в средните училища, редът за кандидатстане - първо, второ, трето класиране. Моето впечатление е, че години наред децата и родителите не са запознати със самия ред за кандидатстване, а това е много важно. При подаването на първото заявление, например, е от огромно значение да се подредят възможно най-много желания, те да бъдат съобразени с интересите на децата, да  се степенуват правилно.

 Тоест,има си "тънкости" дори и при попълване на документите...

Изключително важно е това, изборът е важен, защото е добре децата да учат нещо, което им е интересно и ще им е от полза за бъдещето им развитие. Често децата споделят че за първия избор на образование са били повлияни от приятели и родители, но е хубаво да помислят за своите интереси и способности и да изберат нещо за в бъдеще, което ще им е необходимо за по-нататъшното професионално развитие, било то като професионална квалификация или предмети, които ще изучават по-късно и във висшето образование.

По отношение на противоепидемичните мерки има ли специални изисквания към децата, които ще дойдат тук?

Ние спазваме всички указания и противоепидемични мерки, обявени от министъра на здравеопазването. Проведен ни е предварителен инструктаж, това, което искаме предварително е попълнени декларации за информирано съгласие от родителите, в които дават съгласието си детето да участва в тези занимания и че те самите ще спазват мерките и ще следят здравословното състояние на детето. Провежда се дезинфекция.

Учениците трябва ли да носят маски?

Не е задължително да носят маски. Ние спазваме нужната дистанция, специалистите ще работят с маска, при влизане в помещението ще се измиват ръцете и дезинфекцират, ще се работи на нужното отстояние.

 

Координати:

адрес: гр. Стара Загора, бул. „Княз Александър Батенберг“ № 19

e-mail: cplr_ko@abv.bg

телефон: 042/ 62 20 67;

Facebook страници –   Кариерно ориентиране – Стара Загора

Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране

 

 

 

 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Децата | Стара | Стара Загора | Станимира | Димитрова | ориентиране | кариерно

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори