Утро в квартал „Лозенец“

Ромите празнуват днес Нова година – Банго Василий, наричан още Василица.

 14.01.2020 10:25
Утро в квартал „Лозенец“

Часът е 8 и половина. Мъгла е сграбчила ромския квартал „Лозенец“ в Стара Загора. Утрото е сиво и без аромат на празник – на 14 януари, традиционно, ромите празнуват Нова година. Не се чува музика. Магазинчетата още спят, но заложната къща в началото на квартала свети. Тук-там преминава някое бездомно куче и лек автомобил. На каруците още им е рано, не и за работниците по чистотата. Техният трудов ден вече е стартирал: две жени и мъж чистят улиците.

„Това ни е работата“, казват без да мислят много-много.  Питам ги дали почитат Банго Васил, отговорът е положителен.  „Правим сарми, баница, питка с късмети. Поставяме вътре стотинки, някои бележки с пожелания – за здраве, добър живот, щастие, любов, късмет в живота“, изрежда една от жените. Господинът я подканва да работи, а да не приказва.  

Докато тримата метат боклуците, друг ги вади от контейнер. Търси пластмасови бутилки, за да изкара някой лев. Чудя се на глас какво най-често изхвърлят ромите в местата за отпадъци. Отговорът е кратък и с дъх на алкохол: бутилки от бира.

На отсрещния тротоар стои Панко. Той е от чирпанското село Черна гора. Обяснява, че ровенето по контейнери продължава да е най-актуалното средство за препитание и тема №1.

"Няма работа, търсят пластмаси и желязо, за да ги предадат и да вземат някой лев", обяснява мургавият мъж.

По думите му безработицата е най-сериозният проблем на ромите в квартала. От пластмасовите бутилки можело да се изкарат по 5-6 лева на ден.  „Да крадат ли е по-добре?“ , пита той. Чул е за убийството на Андреа в Галиче и е на мнение, че извършителят трябва да получи най-строго наказание.

Макар че някои нямат пари за хляб, други могат да заделят левче за градски транспорт. Чакат на спирка 14-ката. На таблото е отчетено, че остават 3 минути до идването й.

„Пътуваме редовно“, казва Станка. Тя е майка на три момчета и има настроение за празник. На по-възрастната жена обаче не й е много до Банго Васил, тъй като чака рейса, за да отиде на лекар.

Иначе Банго Василий се празнува традиционно три дни - от 13 до 15 януари, но 14-и е най-важният.

Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите.

В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си ром.

Вечерта на 13-и срещу 14-и януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер – цялото семейство се събира вкъщи, майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата. Правят се и сарми. Ромите ядат, пият, играят, веселят се. През нощта пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил с големи трудности по пътя. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци. На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет и плодородие.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери здраве | Васил | Василий | ромите | Банго | Василица | бутилки | януари | късмет | Банго Васил | квартал "Лозенец"

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори