Мая Манолова в Стара Загора: Нашата идеология е грижата за гражданите

"Към днешна дата 252 работника от предприятието "Ремотекс" са си получили дължимите суми, на стойност 828 000 лв, остават още около 25 души, на които средствата ще бъдат разплатени до края на тази седмица. С удоволствие подкрепям и участвам в такива справедливи каузи", коментира в интервю за stz24.com председателят на гражданската платформа "Изправи се. БГ" Мая Манолова.

 28.09.2020 14:45
Мая Манолова в Стара Загора: Нашата идеология е грижата за  гражданите

Госпожо Манолова, какъв е поводът за посещението Ви в Стара Загора?

Ще участвам в подкрепа на протеста "Нова Загора иска да диша" , който ще се състои пред сградата на РИОСВ срещу замърсяването от една станция за биогаз за производство на ел и топлоенергия от растителни и животински отпадъци. Този проблем не е нов, ангажиранан съм с него като омбудсман, когато инициативният комитет се обърна към мен с молба за подкрепа. Тогава сезирах всички институции, като настоявах да се предприемат съответните мерки. За съжаление, случаят в Нова Загора е пример за това как институциите са в състояние да си подават топката и да не чуват гражданите и как обслужват интересите на икономически силните, загърбвайки интересите на гражданите. Ясно е, че става дума за икономически силен субект, който е собственик на въпросната станция, че става дума за сериозни икономически интререси, но това не е оправдание за институциите да си затварят очите в течение на повече от 6 години, заради обгазяването на града. Освен отравянето на въздуха, имаше сигнали за отравяне на водата заради изхвърляне на отпадъчни води. Действието, което би следвало да бъде предприето и за което и ние от "Изправи се.БГ" ще настояваме е да бъде изготвен доклад за ОВОС на въпросната централа, който да покаже дали вече това действащо предприятие замърсява околната среда и дали е вредно за човешкото здраве.

Нормално е и в случаите, в които има подобно промишлено замърсяване да има мобилни станции, които да измерват количеството и нивото на вредните емисии в атмосферата, това да се случва в реално време и да бъде сертифицирана подобна станция, за да не може въпросното предприятие да бяга от отговорност от една страна, а от друга - актовете, наказателните постановляния и имуществените санкиции да могат да бъдат удостоверени по начин, по който да издържат в съда.

Сезирала съм всеки един от министрите в здравното министерство през последните пет години с настояване да бъдат приети правила за санитарните отстояния на промишлени обекти в населени места. Въпросната Наредба № 7, която уреждаше тези правила, беше отменена през 2011 година и оттогава не се е намерил здравен министър, който да е предприел действия за създаването на може и в друг подзаконов нормативен акт, в който да е разписано на какви отстояние е възможно да се изграждат подобни промишлени обекти. Тъй като, след като се инвестират сериозни пари от икономически силни субекти, битката с тях започва да изглежда абсолютно неравна за редовите граждани. Това не е само в Нова Загора, но и на други населени места в страната.

Ние, от гражданска платформа "Изправи се. БГ", сме подкрепяли инициативни комитети от цялата страна, които се борят за чист въздух. Подкрепихме, например, инициативния комитет в Пещера, който се бори срещу създаването на депо за изгаряне на опасни отпадъци, инициативния комитет  в Шумен, който се бори срещу изграждането на инсталация, която да гори боклук в Попово, срещу вноса на боклук, така че това е наша кауза и ние ще продължаваме да стоим зад нея, докато проблемите не се решат. Хората са абсолютно прави и след като институциите не ги чуват, справедливо е да излязат на протест и да алармират обществеността за проблема, който има в Нова Загора.

Има ли други каузи на "Изправи се. БГ", свързани с региона на Стара Загора?

Има две други каузи, зад които стоя и съм стояла като омбудсман: при едната стигнахме до успешен край. Става дума за изплащането на възнагражденията на работниците от радневското предприятие "Ремотекс". Към днешна дата 252 работника са си получили дължимите суми, на стойност 828 000 лв, остават още около 25 души, на които средствата ще бъдат разплатени до края на тази седмица. С удоволствие подкрепям и участвам в такива справедливи каузи. Тук трябваше да се извърви цялата процедура: да се подаде молба за започване на производство по несъстоятелност, да се натискат институциите и съда да го започнат, след това да бъдат обработени документите на всеки един от работниците, това беше сложно в условията на COVID-криза.  Освен това, като правило, всички некоректни работодатели не съдействат в подобно производство и укриват документи, но тук успяхме да извадим всички документи. От месец юни започна изплащането на сумите на хората, което е и някакъв опит да се върне доверието, че когато има натиск, работещи закони, те могат да бъдат преведени в действие и хората да си получат дължимото.

Имам мой ангажимент и към опазването на парка "Бедечка", срещнах се с граждани и по този казус. Там съдебната сага, за съжаление, не протича по най-добрия за гражданския интерес начин. Моето мнение е, че с една ангажирана централан власт, която със сигурност ще се случи след предстоящите избори, въпросът може да бъде решен така, че от една страна собствениците да бъдат адекватно и справедливо обезщетени - от друга страна Стара Загора да има парк. Сега отново прехвърлянето на топката между различните власти - местна, национална, съдебна система, Общински съвет работи срещу гражданския интерес. Трябва да има ясен публичен ангажимент на овластените лица, на различните институции, че ще разрешат този казус и той да бъде разрешен справедливо  за всички засегнати страни. И тук, както и в другите случаи, става дума само за публично декларирано желание да се свърши работа, което реално се оттласква във времето, докато гражданите се уморят или загубят нитерес. Но те си преследват каузите до края и слава богу. Аз също ще стоя зад каузите, зад които съм стояла, независимо дали съм омбудсман, гаржданска иницатива или проект, който ще участва в следващите избори.

Нашето участие ще бъде с тази цел - да превърнем институциите в институции- омбудсман, всяка една от тях да мисли първо за гражданите, а след това за икономически силните.

Какво мислите за новата партия, която създаде Цветан Цветанов?

Нямам навика да коментирам други проекти, по-скоро бих говорила за проекта "Изправисе. БГ". В него освен граждански организации, иницитавини комитети се включват и няколко партии, коит о ще направят обединение, така че да можем да участваме в предстоящите избори под името "Изправи се, България". Там влизат партията на Татяна Дончева, Движение "България на гражданите", Волт, земеделци, социалдемократи. Ние нямаме лява или дясна идеология, нашата идеология е грижата за гражданите и за гражданския интерес. Сред седемте приоритета, които обявихме в един общ меморандум на едно от първите места е каузата "Зелена природа", "Зелена Бългаирия". Ние сме категорично против застрояването на паркове, на морския бряг, на защитени територии, против вноса на боклук. Ние сме за програма за чист въздух във всички български градове, която да бъде ясно разписана, която да пази гражданите от промишлените и други видове замърсяване.

Другият основен ангажимент е повишаването на доходите. Ние сме за драстично увеличаване на доходите чрез въвеждане на минимална почасова работна ставка, така че да няма български гражданин, който да се труди и получава под 1000 лв месечен доход. Средният доход още в първите години на следващото управление би следвало да стигне 2000 лв, защото в противен случай ние продължаваме да губим най-ценното, което имаме - човешкия капитал.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | Мая Манолова | Изправи се. БГ | гражданска платформа

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори