В ОбС ще приемат Правилник за предоставяне на финансова помощ

Предвиденият бюджет за социални дейности на Общината през тази година е в размер на 25 000 лева. Таванът на еднократната помощ на човек е 2000 лева.

 26.05.2020 15:32
В ОбС ще приемат Правилник за предоставяне на финансова помощ

„Искаме работата на местния парламент да бъде максимално открита и публична за гражданите, затова внасяме предложение за допълнение на Правилника на организацията и дейността на Общинския съвет. За да има пълна яснота как поименно всеки е гласувал в комисиите, протоколите от всяко тяхно заседание ще бъдат публикувани в сайта на Общинския съвет на Стара Загора“ – заяви на пресконференция председателят на групата на общинските съветници от ГЕРБ Диян Димитров. Създава се и възможност заседанията на комисиите да се отразяват по електронните медии в реално време, каквато практика не съществува в други общини в страната. Диян Димитров уточни, че предложението е получило почти пълна подкрепа от общинските съветници на Стара Загора. Той и колегите му от ГЕРБ Стефан Духтев и Таньо Брайков са внесли проект на Правилник за предоставяне на финансова помощ на физически лица на територията на общината.

„До този момент не е приеман правилник, който да регламентира реда и начина на предоставяне на еднократна финансова помощ от бюджета за социални дейности на хора с доказана нужда от подпомагане. Държавата има механизми затова и Общината е крайният вариант за тази цел, затова са заложени строги критерии, на които трябва да отговарят тази, които имат право на помощ“ ,съобщи Стефан Духтев. Той уточни, че групата на общинските съветници от ГЕРБ е отворена за предложения и корекции на проекта, който на 28 май ще бъде разгледан на заседанието на Общинския съвет на първо четене. Предвиденият бюджетът за социални дейности на Общината през тази година е в размер на 25 000 лева. Таванът на еднократната помощ на човек е 2000 лева. Средно на месец Комисията по социални дейности разглежда между 6 и 8 молби от граждани. В условията на кризата, причинена от COVID-19, техният брой се е увеличил. На хората, които не отговарят на нужните критерии, се търсят алтернативни начини за подкрепа.

"Кандидатстват различни хора, такива с  с много нисък доход, други със здравословни проблеми, както и семейства с малки деца в нужда. Идеята е Общината да е като последна инстанция в такива случаи. Има заложени критерии. Основното е хората да имат адресна регистрация в Стара Загора, да не участват във фирми, има изискване в определен период да не са получавали помощ от Община Стара Загора", обясни Духтев. 

На пресконференцията стана ясно още, че организиране и провеждане на публичен търг за учредяване право на строеж на сграда върху терена, на който се намираше Старият съвет, отново е част от дневния ред на предстоящата сесия, след провеждането на два неуспешни публични търга.

Данъчната оценка на имота е 1,374 млн. лева, а началната тръжна цена – 1,915 млн. лева. След това са изготвени две нови оценки и предложението сега е продажбата да стартира от 1,5 млн. лева, информира председателят на групата на общинските съветници от ГЕРБ Диян Димитров. „Продажбата на имота се налага заради дефицитът от 1,4 млн. лева за дейностите по чистотата. Той е резултат от запазването на размера на таксата за битовите отпадъци, на фона на двойно увеличената минимална работна заплата през последните 7 години и повишените отчисления, които Общината плаща на Министерството на околната среда и водите.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери съвет | ГЕРБ | Общинския | помощ | съветници | Затова | дейности | социални | общинските | финансова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори