Маноил Манев, ГЕРБ: Настояваме за отговори безопасно ли ще е производството, което предвижда "Кастамону България"

Вчера той е провел среща с кметове на пет села от района на Павел баня, които са силно притеснени от искането за промяна в предмета на дейност на предприятието.

 17.01.2023 12:16
Маноил Манев, ГЕРБ: Настояваме за отговори безопасно ли ще е производството, което предвижда "Кастамону България"

"Поели сме ангажимент още в сряда да зададем въпрос до министъра на околната среда и водите относно инвестиционното предложение на "Кастамону България", съобщи пред журналисти старозагорският народен представител от ГЕРБ-СДС Маноил Манев.

Вчера той е провел среща с кметове на пет села от района на Павел баня, които са силно притеснени от искането за промяна в предмета на дейност на предприятието. Инвестиционното предложение е за разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли. 

"Хората са притеснени, тъй като това производство е свързано с карбамид-формалдехид с капацитет 43 800 тона годишно. Ще помолим колегите от комисията по околна среда в НС да инициират събиране на пълна информация за това направен ли е ОВОС на това инвестиционно предложение както трябва, има ли основание ОВОС да бъде направен отново от други експерти и да достигнем до решение на някой, който да заяви, че смяната на производството няма да е проблем и може да се реализира", обясни още Манев. 

"Големият проблем е, че районът на този завод се явява част от вододайната зона на яз. "Копринка". Ако настъпи някаква промишлена или извънредна авария, ситуация и се получи изтичане, опасността да достигнат заразени подпочвени и повърхностни води до яз. "Копринка" е огромна. От язовира се водоснабдява за пиене Стара Загора, Казанлък и други населени места", алармира Манев.

Старозагорският народен представител коментира и друга важна тема - тази за комплекса "Марица изток". 

Маноил Манев показа анекс към Националния план за възстановяване и устойчивост, подписан от Асен Василев на 1 август 2022 г. – ден преди правителството на Кирил Петков да падне от власт. „В документа, публикуван на сайта на Европейската комисия става ясен всеки ангажимент, поет от бившия министър на финансите – кой ТЕЦ, кога и с колко процента мощности (между 50 – 70%) да затвори“, подчерта депутатът. 

"За нас беше важно, че ние се постарахме да изпълним ангажиментите към работниците, служителите, синдикатите. Последните ни срещи бяха в посока на това, че трябва да имаме общ фронт за запазване на комплекса, че на максимум хора трябва да се обясни, че Мините са важни не само за региона, но и за страната. С гласуването в НС това беше постигнато", допълни Манев.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери производство | Манев | Маноил

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори