Радослав Рибарски, ПП: Планът за възстановяване и устойчивост да не се използва политически

Обединението на партиите трябва да е около съдебната реформа, Шенген, еврозона - това са важните теми, които стъпка по стъпка трябва да вървят напред, посочи Рибарски.

 23.01.2023 12:32
Радослав Рибарски, ПП: Планът за възстановяване и устойчивост да не се използва политически

Предпочитаме да призовем партиите да не използват важни теми за региона и страната като Плана за възстановяване и устойчивост за политически разнобой и нападки. Редица други теми се използват без никакво съдържание, заяви на пресконференция старозагорският народен представител от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски. 

Не считаме, че е допусната грешка от страна на ПП в Плана за възстановяване и устойчивост, коментира народният представител.

Той отхвърли твърденията на колегата му от ГЕРБ-СДС Маноил Манев, че в Анекс към Плана, подписан от Асен Василев, е записано по години дейността на кои ТЕЦ-ове ще бъде прекратена. 

"Това са реформите, заложени в Плана", отговори Рибарски на Манев, който влезе в залата за пресконференция и показа документа. За Анекса старозагорският депутат от ГЕРБ-СДС съобщи на брифинг преди седмица.

Обединението на партиите трябва да е около съдебната реформа, Шенген, еврозона - това са важните теми, които стъпка по стъпка трябва да вървят напред, посочи Рибарски относно предстоящите нови избори.

"В последните седмици се очертаха два ясни лагера, които ще окажат влияние в следващото НС, в тази връзка ще започнат преговори за общо явяване с Демократична България на  предстоящите предсрочни парламентарни избори", посочи Рибарски.

Той подчерта, че ако  "Българската енергетика – Стратегия 2023-2053",  която бе представена през миналата седмица с участието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и президента Румен Радев  бъде подложена на гласуване в пленарна зала, тя няма да бъде подкрепена от депутатите от ПП. 

Пред журналисти другият старозагорски депутат Радослав Василев коментира ВиК темата в Стара Загора. Той съобщи, че до "Продължаваме промяната" достигат редица сигнали относно изпълнението на ВиК проекта в Стара Загора. "Проектът е крайно необходим и важен, но смятаме, че реализацията му не се осъществява по най-правилния начин", посочи Василев. 

От ПП отхвърлиха обвиненията, че по тяхна вина е завишена цената на водата в Стара Загора.

"Тя е заложена в 5-годишния бизнесплан за развитие на дейността на "ВиК" Стара Загора, разработен и утвърден от КЕВР през август 2021 г. Преди да бъде утвърден е минал на извънредно общо събрание на Асоциацията на ВиК дружествата в областта. Там присъстват представители на всички 11 общини и на Областна администрация. Не присъства тогава представител на Община Стара Загора. В крайна сметка, от Асоциацията са решили да не чакат тяхното присъствие и са приели плана. Крайното решение за цената е на КЕВР, която е независим орган и регулатор. Ако някой не е съгласен с това увеличение, има механизъм, който да се обжалва. Има общини, които са го направили", обясни депутатът.

"Към момента лидерите на ПП и ДБ преговарят за общо явяване на местните избори. Тепърва се очаква контрекно решение", коментира областният координатор на партията в Старозагорска област Армин Саркисян относно журналистически въпрос за предстоящия местен вот.

"Ще положим сериозни усилия за да представим добри кандидатури и такива, които ще спечелят местните избори не само в Стара Загора, но и в цялата област. В процес сме по официализиране на структурите ни по общини. Имената на кандидатите ще станат ясни след очакваните предсрочни парламентарни избори.

По повод казаното за цената на водата по-късно кметът на Стара Загора Живко Тодоров коментира пред радио Стара Загора:

Материалът с бизнес-плана на ВиК пристигна в средата на март. Общинският съвет в Стара Загора при обсъждане как да упълномощи представителя ни в Асоциацията поска резервна дата за провеждане на това заседание на асоциацията. Отлагането е поискано, защото нямаха време общинските съветници да се запознаят с този материал, а тези, които се бяха запознали са имали по-скоро негативно становище. Тогава председателя на Асоциацията трябваше да вземе решение за отлагане на заседанието, за да може да се упълномощи представителя на общината да гласува- против. Тогава обаче областния управител, който между другото е назначен от „Продължаваме промяната“ не е взел предвид това становище на общината и е провел това заседание на 7 април, при което планът е приет. 35% има областния управител в Асоциацията и общината, заедно с неговото становище можеше да обърнат това гласуване“, заявява Тодоров. Той съобщи, че Община Стара Загора е внесла искане да се преразгледа бизнес-плана и програмата на ВиК - Стара Загора и съответно да се намали цената на водата. Очаква се в следващите седмици да бъде свикано общо събрание на Асоциацията на ВиК за област Стара Загора.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери използват | теми | Продължаваме промяната | Радослав Рибарски | Плана за възстановяване и устойчивост

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори