Европейската комисия потвърди, че е получила и оценява българските планове за регионално развитие

Междувременно, правителството публикува финалните варианти на териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

 02.10.2023 14:36
Европейската комисия потвърди, че е получила и оценява българските планове за регионално развитие

Европейската комисия потвърди, че е получила от България плановете, свързани със справедливия преход към чиста икономика. Говорител на комисията уточни, че в срок до четири месеца може да се очаква оценка на българските предложения.

Получихме на 30 септември изпратените от България планове, посочи говорителят на пресконференция в отговор на въпроси. ЕК има срок от общо четири месеца, за да се произнесе. В първите два месеца комисията може да представи бележки, а в следващите два - да реши дали одобрява направените предложения, поясни той.

Ще преценим доколко плановете съдържат всичко необходимо, очертаните цели и начините, които се предвиждат за подкрепа на засегнатите региони, преминаващи към по-чиста икономика. На тази основа ще преценим дали да одобрим плановете. Не мога да кажа какви суми са предвидени за отделните дейности, залегнали в плана, добави говорителят.
В съобщение на ЕК се отбелязва, че искането на България за промени се основава на необходимостта да се вземе предвид намаляването на максималната разпределена безвъзмездна помощ по механизма за възстановяване и устойчивост на икономиката от пандемията от 6,27 милиарда евро на 5,69 милиарда евро. Комисията отбелязва, че намаляването на сумата бе свързано с по-добрия икономически резултат на България през 2020 г. и 2021 г. от първоначално предвидения.

Предложеното от България изменение на плана засяга 17 инвестиции, включени в първоначалния план. Някои от тези инвестиции са намалени, например свързаните с енергийната ефективност на обществените сгради, националната инфраструктура за съхранение на ток от възобновяеми източници и обновяването на болници. От плана са премахнати три инвестиции в подкрепа на цифровизацията на дружеството "Български пощи", изграждането на транспортен терминал в Русе и цифровизацията на управлението и ефективното използване на водите.

Ако ЕК прецени, ще предложи измененията в плана за одобрение от Съвета на ЕС. Държавите от ЕС ще разполагат с до четири седмици, за да одобрят оценката на комисията, се уточнява в съобщението.

Междувременно, правителството публикува финалните варианти на териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Област Стара Загора е определена като най-засегната от прехода, тъй като четирите въглищни топлоелектроцентрали (ТЕЦ) и мини са разположени на територията на областта. По отношение на потенциално засегнатите работни места, област Стара Загора също се очертава като най-засегната. Водещата позиция на област Стара Загора по брутната добавена стойност се дължи на енергийния комплекс „Марица Изток“, което показва структурната роля на въгледобивната промишленост в икономиката на областта, се посочва в публикуваните текстове.

Област Кюстендил е най-уязвима от гледна точка на социално-икономически и демографски тенденции, тъй като процесът на постепенно преустановяване на добива на въглища и производството на електрическа енергия от въглища може да се проследи до последните две десетилетия. Междувременно не се планират нови работни места и икономически дейности. В област Кюстендил най-засегнати са общините Бобов дол, Дупница и Кюстендил. Предвижда се обаче справедливият преход към неутрална по отношение на климата икономика да обхване цялата територия на област Кюстендил с фокус върху въгледобивния и енергийния сектор.

Териториалното разпределение на пряко засегнатите работни места е разнообразно на общинско ниво в област Кюстендил – най-висока е концентрацията на засегнатите работни места в общините Бобов дол, Дупница и Кюстендил, докато останалите общини в областта са засегнати в по-малка степен.

Териториалното разпределение на пряко засегнатите работни места на общинско ниво в област Перник е съсредоточено в община Перник, а другата засегната община в областта по отношение на схемата за търговия с емисии (СТЕ) е Радомир, според териториалните планове.

Плановете бяха одобрени на извънредно заседание на Министерски съвет в петък и изпратени към Европейската комисия.

От тогава насам не спират протестите на енергетици и миньори, които са блокирали магистрала "Тракия" при Стара Загора и прохода Хаинбоаз. Днес се очаква блокади да има в Пернишко и АМ Струма край Бобов дол.

Източник: БТА, dariknews.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери България | месеца | четири | Комисията | Плана | инвестиции | плановете

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори