Нидерландия започва строителство на мрежа за водородни доставки

Нидерландският министър на енергетиката Роб Йетен приветства международния проект като важна стъпка по пътя към изграждането на екологична енергийна система за Северозападна Европа.

 28.10.2023 16:00
Нидерландия започва строителство на мрежа за водородни доставки

Официалното строителство на мрежа за доставки на водородно гориво започна днес на пристанището в Ротердам с церемония, на която присъства и крал Вилем-Александър, предаде ДПА.

Нидерландският министър на енергетиката Роб Йетен приветства международния проект като важна стъпка по пътя към изграждането на екологична енергийна система за Северозападна Европа. Планираната мрежа ще снабдява големите промишлени центрове в Нидерландия, както и в Германия, и Белгия от 2030 година. 

Правителството обяви, че голяма част така наречения "зелен" водород ще се внася, а след това ще се разпределя през Ротердамското пристанище, което се очаква да се превърне в основния водороден център в Европа.

Първата 30-километрова отсечка от мрежата ще влезе в експлоатация през 2025 година, като в голяма степен ще се използват съществуващите газопроводи. 

Проектът ще е на стойност около 1,5 милиарда евро, според данните на държавния газопреносен оператор "Газуние" (Gasunie), който е натоварен да контролира строителството. 

Ще бъдат изградени производствени съоръжения и водородни хранилища за водорода, който се произвежда посредством електролиза. 

Очакванията са, че "зеленият" водород, който се произвежда от възобновяема електроенергия, да може да помогне за замяната на изкопаемите горива.

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | Европа | голяма | мрежа | строителство | Нидерландия | водород | произвежда | водородни

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори