В Италия улица носи името на Пейо Яворов

Площадното пространство с новото име е обособено в кръстовището на улиците „Кочо Цветаров", „Добруджа", „Гео Милев", „Еделвайс", „Александър Стамболийски". Улицата „Пейо Яворов"се намира до популярната сграда „Кастело Булгаро" (Българският замък), принадлежал на българско знатно семейство до 1700 г. в италианския град.

 18.05.2022 18:43
В Италия улица носи името на Пейо Яворов

Улица в Италия  вече носи името на известния български поет и революционер Пейо Крачолов Яворов, а площад в Чирпан бе именуван на италианския град Борго Верчели. Това решиха днес общинските съветници на Борго Верчели и Чирпан, които работиха съвместно чрез видео-конферентна връзка.

Площадното пространство с новото име е обособено в кръстовището на улиците „Кочо Цветаров", „Добруджа", „Гео Милев", „Еделвайс", „Александър Стамболийски". Улицата  „Пейо Яворов"се намира до популярната сграда „Кастело Булгаро" (Българският замък), принадлежал на българско знатно семейство до 1700 г. в италианския град.

„След заседанията на общинските съвети официално бе открито дърво-символ на приятелството между Борго Верчели и България пред българския замък „Кастело Булгаро" , по идея на генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова. Италиански ученици, присъстващи на гласуването в своя град, развяха български флагове в знак на уважение, приятелство и добри международни перспективи", каза кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Идеята за именуване на улица и площад бе родена по време на официалното посещение на кмета, председателя на местния парламент Иван Станчев и изп. директор на РАО „Тракия" проф. Иван Върляков в Борго Верчели, само преди месец и половина. Очаква се церемонията по именуването на новия площад  да се проведе по време на Международния фестивал на лавандулата в Чирпан от 17 до 19 юни 2022 г., на който ще присъства италианска делегация, водена от кмета Марио Де Маджистри. С реципрочните инициативи  двете общини поставят началото на съвместни проекти в областта на културата, образованието, спорта и икономиката с желанието да прераснат в процес на побратимяване. 

Борго Верчели е италианска община (наричана още Борго Булгаро) в провинция Верчели, регион Пиемонт, в Северна Италия. Страната ни и градът са свързани исторически от векове: за наличието на прабългарски популации в Борго Верчели свидетелстват исторически съчинения, които  твърдят, че на 7 километра североизточно от Верчели се намира град, който през Средновековието е бил наричан „Борго Булгаро", а през 1804 г. е бил преименуван на „Борго Верчели". Данте Оливиери (1877-1964) в Италианския етимологичен речник от 1961 г. също твърди, че имената на някои пиемонтски и ломбардски населени места (Болгаре, Булгарогасо, Борго Верчели и други) се отнасят до българските селища, съюзени с лонгобардите в Северна Италия през втората половина на VII век сл. Хр.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери град | Пейо | Чирпан | намира | Италия | площад | Яворов | Верчели | Борго | Булгаро

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори