Учени: Март е десетият пореден най-топъл месец в историята

Сведенията, на чиято база стъпват специалистите, датират от 1950 г. насам, като са налични и някои по-ранни данни.

 09.04.2024 11:25
Учени: Март е десетият пореден най-топъл месец в историята

Изминалият март е десетият пореден месец с измерени рекордно високи температури в световен мащаб, предадоха осведомителните агенции, като цитира учени от ЕС. Март 2024 г. е бил по-топъл от всеки друг март, откакто се води статистика, показват данните на Службата за климатични промени на ЕС "Коперник".

Сведенията, на чиято база стъпват специалистите, датират от 1950 г. насам, като са налични и някои по-ранни данни.

"Март 2024 г. продължава поредицата от климатични рекорди за температурата на въздуха и за океанската повърхност - десети пореден месец", обясни заместник-директорът на "Коперник" Саманта Бърджис.

Средната температура на въздуха на повърхността на Земята през март е била 14,14 градуса по Целзий, съобщиха от климатичната служба на ЕС. Това е с 0,73 градуса повече от средната стойност за референтния период от 1991 до 2020 г. и с 0,10 градуса по-висока от най-топлия март, измерен досега през 2016 г., отбелязва ДПА.

В сравнение с периода 1850-1900 г., който е прединдустриалният референтен, месецът е бил с 1,68 градуса по-топъл, казват учените. Средната глобална температура за последните 12 месеца (от април 2023 г. до март 2024 г.) е най-високата от началото на записите и е с 1,58 градуса по-висока от средната стойност за прединдустриалния период, каза Бърджис. 

Това обаче все още не означава, че целта от 1,5 градуса, определена в Парижкото споразумение от 2015 г., вече е надхвърлена, тъй като за определяне на критерия се използва дългосрочна средна стойност, отбелязва ДПА.

Службата за климатични промени на ЕС "Коперник" редовно публикува данни за температурата на земната повърхност, ледената покривка и валежите.
Констатациите се основават на компютърно генерирани анализи, които включват милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят, отбелязва ДПА.

Източник: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери месец | данни | стойност | градуса | март | отбелязва | пореден | климатични | 2024 | Коперник

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори