Няма да удължават учебната година

„Направили сме така, че годишните оценки да могат да се оформят само с 2 оценки за срока“, каза образователният министър Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет.

 05.05.2020 09:17
Няма да удължават учебната година

Учебната година няма да бъде удължавана. Тя трябва да завърши електронно, а учениците ще се върнат в класните стаи само за зрелостните изпити и Националното външно оценяване. „Направили сме така, че годишните оценки да могат да се оформят само с 2 оценки за срока“, каза образователният министър Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет. Датите за провеждането на зрелостните изпити ще са на 1 и 3 юни -12 дни по-късно от първоначалните дати. Матурите пожелание ще бъдат на проведени на 2 и 4 юни. На 2 юни сутринта ще са изпитите по физика, химия и чуждите езици без английски, следобед по математика, история и цивилизация и география и икономика.  На 4 юни сутринта - биология и здравно образование и философски цикъл, а следобед -

английски език.

Допълнителните изпити ще започват в 8.00 и 14.00 часа. Учениците ще бъдат уведомени със служебна бележка за допускане по електронен път до 29 май.

Държавните изпити за придобиване на професионална квалификация по теория остава 5 юни, но директорите на училищата могат да определят нови дати за изпита за придобиване на професионална квалификация по практика. Получаването на свидетелствата ще се забави само с четири дни, с което завършилите средно образование ще могат да кандидатстват за висши училища в София и чужбина. 
Началото на изпитите ще бъде в 9 часа, с час по-късно от първоначално обявеното време за започване на матурите.  В зрелостния по български език и 

 литература няма да бъдат включени теми от лириката на Вапцаров, „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ на Димитър Димов. 


Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след

елементарните частици. От изпита по география и икономика ще отпаднат северните региони“
"Принципът, на който сме стъпили, е да спрем на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение. Имахме и 2 седмици грипни ваканции, се равняваме на 22-ата седмица. Това не означава, че няма да има материал от периода на електронното обучение“, подчерта образователният министър. 
Националното външно оценяване за учениците след 7 клас ще са на 15 юни по български и литература, и на 17 по математика. Изпитите ще започнат в 9 часа.
От изпита отпадат въпросите по произведенията „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков.

Източник: dariknews.bg

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери време | след | бъдат | министър | часа | Няма | оценки | изпити | изпита | образователният

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори