От "Информационно обслужване" са наели около 2000 души за изборите

Двойно повече оператори ще боравят с данните първо в изчислителните пунктове в Районните избирателни комисии, а после и в ЦИК, където се извършва повторната обработка.

 28.05.2024 12:41
От "Информационно обслужване" са наели около 2000 души за изборите

След изборите „2 в 1“ на 9 юни фирмата "Информационно обслужване" ще обработи три пъти повече данни , спрямо предходните парламентарни избори, за да може Централната избирателна комисия да обяви окончателните резултати.

Двойно повече оператори ще боравят с данните първо в изчислителните пунктове в Районните избирателни комисии, а после и в ЦИК,  където се извършва повторната обработка. 

Ивайло Филипов - изпълнителен директор на "Информационно обслужване" обяви, че в изчислителните пунктове на Районните избирателни комисии ще се работи дори на смени и допълни: "Цялата компания сме наели около 2000 човека, които ще бъдат заети за компютърната обработка. Конкретно в ЦИК на една смяна ще бъдат по над 100 оператора, като в голяма част от страната в сравнение с миналия вот свършихме с една смяна, много бързо. Сега планираме навсякъде, в цялата страна, две смени, което означава и понеделник до края на деня".

Сроковете за обявяване на резултатите от страна на ЦИК са кратки: "Разликата от тези избори е отново: в сряда до края на деня трябва Централната избирателна комисия да е излязла с резултат за европейските избори, което означава, че ние трябва да свършим малко по-рано работа конкретно за изборите за Европейски парламент и в четвъртък да приключим работа за народните представители на нашия парламент" - допълни изпълнителният директор на фирмата.

Филипов предупреди, че и секционните комисии може би ще попълват протоколите по-бавно заради обема на информацията, която и те ще обработват, за да впишат в протоколите. За разлика от предходните парламентарни избори, кандидатите и партиите този път са повече, а във всеки изборен район ще се обработва една и съща листа от кандидати за евродепутати. В чужбина също за евровота ще се гласува отново с преференции.

Фирмата "Информационно обслужване" направи публична демонстрация за работата на софтуера за обработка на данните от изборите и пред представители на регистрирани за участие във вота политически формации.

Източник: БНР
Снимка: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери избори | изборите | повече | една | Информационно | обслужване | комисии | обработка | Районните | изчислителните

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори