ЦИК започна разяснителната кампания за предстоящия вот на 29 октомври

Държавният глава Румен Радев вече имаше среща с представители на избирателната комисия, след която определи дата за предстоящия вот и издаде указ, с който насрочва изборите на 29 октомври.

 01.08.2023 13:20
ЦИК започна разяснителната кампания за предстоящия вот на 29 октомври

Централната избирателна комисия (ЦИК) започна разяснителната кампания за предстоящия местен вот на 29 октомври. Това става известно от интернет страницата на избирателната комисия.

Държавният глава Румен Радев вече имаше среща с представители на избирателната комисия, след която определи дата за предстоящия вот и издаде указ, с който насрочва изборите на 29 октомври.

От ЦИК припомнят, че на местния вот през есента ще се гласува за общински съветници, кметове на общини, кметове на райони в София, Пловдив и Варна, както и за кметове на кметства. На местните избори не се образуват избирателни секции в чужбина и не се гласува зад граница, отбелязват от ЦИК. 

Избори за кмет на кметство се произвеждат в тези населени места, които към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове имат население над 100 души с постоянен адрес (чл. 14 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България), припомнят от ЦИК. 

Как да се регистрираме за гласуване на местните избори 2023 г. по настоящ адрес

При избори за общински съветници и за кметове, ако избирателят има настоящ адрес през последните шест месеца преди изборния ден в съответното населено място, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Искането се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник или чрез електронно заявление през интернет страницата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, посочват от ЦИК. 

Източник: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери избори | настоящ | изборите | адрес | комисия | октомври | общински | кметове | предстоящия | избирателната

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори