На 27 януари обявяват свободни места в детските градини в Стара Загора

"Това са настоящите групи. Децата, които ще постъпят в първа група през месец септември не кандидатстват сега", уточни Димитрова. Системата за подаване на заявления ще отвори на 30 януари, а на 15 февруари ще бъдат обявени резултатите от класирането.

 09.01.2023 11:05
На 27 януари обявяват свободни места в детските градини в Стара Загора

На 27 януари ще бъдат обявени свободни места за децата, родени през 2016, 2017, 2018 и 2019 г. за детска градина, съобщи пред stz24.com Станимира Димитрова, началник на отдел "Образование" в Община Стара Загора.

"Това са настоящите групи. Децата, които ще постъпят в първа група през месец септември не кандидатстват сега", уточни Димитрова. 

Системата за подаване на заявления ще отвори на 30 януари, а на 15 февруари ще бъдат обявени резултатите от класирането.

Следващото класиране, което ще се проведе през април, вече включва и децата, родени през 2020 година, ще навършат три години през тази календарна година и ще постъпят през септември в първа група. За тях свободните места ще бъдат обявени на 31 март, на 3 април системата отваря за регистрация на заявления. Останалите подадени заявления за другите възрастови групи могат да бъдат редактирани в този период, в който е отворена системата. Тя ще затвори на 18 април, а на 21 април ще бъдат обявени резултатите от класирането. 

През календарната година ще има още три класирания.

"Две от тях - преди началото на учебната година, така че родителите не бива да се притесняват. Те ще имат възможност да редактират своите заявления и до месец септември детето да бъде записано в детско заведения", категорична е Димитрова. 

Тя припомни, че през предходната година са приети няколко промени в Наредбата за предучилищно образование на Община Стара Загора. Основните са, че децата ще бъдат класирани по техния настоящ адрес. До момента класирането ставаше по настоящия адрес на заявителя - бащата или майката, които подават заявлението. Сега ще се гледа настоящият адрес на детето, без значение какъв е адресът на родителя. 

Системата ще отваря две седмици преди всяко класиране. До момента тя беше отворена целогодишно за регистрация и редакция на съществуващи заявления, сега това ще е по-различно. Преди всяко класиране системата отваря за около две седмици, когато родителите могат да регистрират заявлението и да редактират вече подадени такива.

Друго важно за приема в яслените групи в детските градини и за приема в забавачките е, че децата няма да бъдат класирани по входящ номер, когато се изчерпат другите критерии - т.е. при равен брой точки и трудова заетост децата ще се класират по случайно число. Така се осигурява равнопоставеност на подадените заявления. Няма да е нужно в определен ден и час родителите да са пред устройствата и да бързат да подадат заявление, а могат спокойно да обмислят желанията си през тези две седмици и да подадат заявение.

За родителите на бъдещите първокласници е добре да знаят, че графикът за първи клас се изготвя през март. Системата се отваря в средата на май. Обикновено се правят три класирания едно след друго.

Предстои да се внесе предложение в Общинския съвет в Стара Загора, което да се гласува на сесията този месец. Предложението касае класиране и уседналост на децата и е във връзка с промяна в Наредба №10 за организацията на дейностите в образованието. 

Децата се класират в групи по уседналост, като с най-голямо предимство са децата с над три години уседналост на постоянен и настоящ адрес. Когато детето смени адреса си в прилежащия район на училището, се сменя автоматично и уседналостта. Сега това ще бъде избегнато, т.е. ако детето си смени адреса в прилежащия район, ще се взима предвид старата уседналост, но за целта родителите трябва да информират, че отговарят на този критерий. 

Автор: Светла Тенева

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | бъдат | април | заявления | обявени | обявяват | 27 януари | свободните места | в детски градини | Станимира Димитрова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори