Старозагорски деца стават бързи герои, учат се как да помогнат на близък с инсулт

Програмата е ориентирана към децата и техните семейства и има за цел да ги научи да откриват симптомите на инсулт и да постъпят бързо и правилно при спешност. "Бързи герои 112" разчита на естествения ентусиазъм на децата да споделят знанията си у дома, за да могат всички в семейството да разпознават признаците на инсулта.

 23.04.2024 16:33
Старозагорски деца стават бързи герои, учат се как да помогнат на близък с инсулт

В Стара Загора ще се реализира здравно-образователна програма "Бързи герои 112". Тя ще обхване около 7000 деца на възраст от 6 до 10 години. Осъществява се с подкрепата на Община Стара Загора, Лайънс клуб Стара Загора – Августа, Lions New Voices и Фондация „Сърце до сърце за България“.

Програмата е ориентирана към децата и техните семейства и има за цел да ги научи да откриват симптомите на инсулт и да постъпят бързо и правилно при спешност. "Бързи герои 112" разчита на  естествения ентусиазъм на децата да споделят знанията си у дома, за да могат всички в семейството да разпознават признаците на инсулта. 

По-рано днес, в общинска зала "П. Р. Славейков" започна обучение по програмата, на което присъстваха директори и представители на образователни институции.

"Изключително се вълнувам Община Стара Загора да бъде част от тази иницатива заедно с Лайънс клуб Стара Загора и Фондация "Сърце до сърце за България". Борбата и предотвратяването на тези състояния е изключително ценна за нас, защото нашето действие тук и сега може да спаси човешки животи", каза в началото на обучението Станимира Димитрова, началник на отдел "Образование и младежки дейности" в Община Стара Загора.

Анастасия Гидикова, паст президент на Лайънс клуб Стара Загора – Августа благодари на Община Стара Загора за подкрепата и припомни, че проект "Бързи герои 112" вече е реализиран в училища и детска градина в Стара Загора.

"За Лайънс движението е важно да сме там, където има нужда от нас. Децата са тези, които имат нужда от нас тогава, когато растат, образоват се и трупат умения и знания и, разбира се, трябва да ги научим да бъдат хора, които се грижат за собственото си здраве и проводниците в това да подскажат на своите родители, баби и дядовци също да се грижат за здравето си, да им предадем някои знания и умения, чрез които могат в определен момент да бъдат героите", подчерта Гидикова.

Програмата представи националният й координатор Елица Хадживълчева.

„Бързи герои 112“ стартира в България през април 2021 г. и е подкрепена от Световната Организация по Инсулт (World Stroke Organization), Angels Initiative, Световната Здравна Организация (WHO) и ЮНЕСКО (UNESCO) с инициативата „Училища за здраве в Европа“. Специално е създадена да бъде интересна, забавна и съобразена с възрастта на децата. Разработена е от топ специалисти по невроконгнитивни нарушения, университетски преподаватели, училищни педагози и детски психолози. Децата работят и се забавляват с учебни комплекти, които включват различни истории, апликации, цветни карти, приложни материали и плакати, гледат анимационни образователни клипове, сами създават маски и костюми на супер герои.

В Стара Загора безценна е съпричастността към проекта и на ЦСМП в Стара Загора, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, Болница „Тракия“, МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и РУО - Стара Загора.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Августа | Стара | Загора | клуб | часа | близък | Лайънс | старозагорски деца | стават бързи герои | учат се как да помогнат | близък с инсулт

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори