По проект: 41 км водопроводна мрежа е подменена в Стара Загора

По време на проведения информационен ден бяха обобщeни дейностите, които са изпълнени по проекта, финансиран със средства по Оперативна програма "Околна среда". Данните предоставиха координаторът на проекта инж. Андон Тонев и инж. Пеньо Пейков, ръководител направление проекти във "ВиК Стара Загора" ЕООД.

 20.12.2023 15:58
По проект: 41 км водопроводна мрежа е подменена в Стара Загора

Като успешно определиха приключването на ВиК проекта в градовете Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево от водното дружество в Стара Загора. 

По време на проведения информационен ден бяха обобщeни дейностите, които са изпълнени по проекта, финансиран със средства по Оперативна програма "Околна среда". Данните предоставиха координаторът на проекта инж. Андон Тонев и инж. Пеньо Пейков, ръководител направление проекти във "ВиК Стара Загора" ЕООД.

В град Стара Загора е осъществена подмяна на 41 км водопроводна мрежа в комбинация с управление на налягането, за постигането на което са обособени допълнително 14 DMA зони. В града е реконструирана 16 км от канализационната мрежа. Изгарадени са два дъждовни колектора, чиято цел е разтоварване на канализацията и предпазването й от препълване при интензивни дъждове.

В Казанлък подменената водопроводна мрежа е 21 км, което не се е случвало до сега, подчерта инж. Андон Тонев.

"Намаляването на загубите в разпределителната водопроводна мрежа ще доведе и до чувствително намаляване на инфилтрацията в канализационната мрежа, което от своя страна ще окаже благоприятно влияние върху пречистването на отпадъчните води на града и опазването на околната среда", допълни той. 

Към момента не е ясно дали за следващия петгодишен период ще има увеличение на цената на водата, коментира инж. Пеньо Пейков в отговор на журналистически въпрос. Промяната на цената ще зависи от бизнесплана, който ще бъде изработен в началото на 2024 година и одобрен от ВиК асоциацията и КЕВР. "Нашето желание е да няма драстично увеличение на цената на водата", заяви инж. Пейков.

Относно колко загуби на вода ще се спестят след приключването на този проект, очакванията са за около 7-8%, но изчисленията тепърва ще се правят.

Инж. Пейков уточни още че проектът е започнат още през 2017 година и фактът, че днес всички са тук означава голям успех. “Това е един дълъг процес и плод на работата на много хора. Аз и моите колеги изпитваме удовлетворение от това, което се случи, а ползите за напред, много години ще служат за нормалното осъществяване на услугата в полза на гражданите. Искам да благодаря на колегите и хората, които изтърпяха и неприятната част от проекта” - каза той.

Инвестиционното намерение за агломерация Стара Загора включва реализирането на 5 обекта.  Два от обектите касаят градската част, третият обект рехабилитира довеждащ водопровод, захранващ западните квартали на града, четвъртият обект третира външния довеждащ водопровод от ВС „Стара Загора – Дунавци“, а последният обект представлява надграждане и модернизация на ПСОВ Стара Загора.

Беше извършена реконструкция на вътрешната водопроводна и канализационна мрежа на градовете Казанлък и Чирпан, както и на довеждащите им водопроводи.

Три са изпълнените обекти в агломерация Раднево: Реконструкция на вътрешна разпределителна водопроводна мрежа, външен довеждащ водопровод и изграждане на нови дълбоки тръбни кладенци в землищата на селата Хан Аспарухово и Горно Ботево и гр. Стара Загора.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура за директно предоставяне.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | проекта | били | Пенков

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори