Езерото "Загорка"

Езерото "Загорка" в Стара Загора е предпочитано място за градски отдих. То е било построено от един от най-успешните кметове на града ...

Езерото "Загорка"

Езерото „Загорка” в град Стара Загора е предпочитано място за отдих. То е изкуствено построено от един от най-успешните кметове на града – Йордан Капсамунов, управлявал Стара Загора между 1952 и 1962 година.

Според замисълът на Йордан Капсамунов в района на езерото е трябвало да има голяма къпалня, ресторант на няколко нива, тенис-кортове, розариум, концертна зала. Йордан Капсамунов мечтаел в езерото да плува корабче, което да развлича старозагорци. На 7 август 1962 година край езерото официално е открита бирария "Загорка".

През 1983 година на мястото на бирария "Загорка" Общината построява ресторант с хотелска част, носещ същото име. Поводът за построяването му е предстоящото провеждане на Световно първенство по корабен моделизъм в езеро "Загорка". Поради липса на средства повечето от проектите на Йордан Капсамунов, свързани с езерото, както и на кметовете след него, останали недовършени. Хотел-ресторант "Загорка" е завършен и открит през 1987 година.

През юни 2012 година, на мястото на стария хотел-ресторант "Загорка", е открит петзвезден комплекс, наречен "Парк-Хотел "Стара Загора". В езерото отново плуват лодки и водни колелета, в дървени къщички, разположени във водата, живеят и се размножават над 100 диви патици и други водолюбиви птици. Езерото се зарибява ежегодно, в него се провеждат състезания по спортен риболов корабомоделизъм, триатлон и други водни спортове. В близост се намира и 670-годишен чинар . 

 


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери Стара | Загора | Загорка | ресторант | езеро

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори