Ески джамия- Музей на религиите

Ески джамия или още Джамията на Хамза бей е средновековна сграда в самия центъра на град Стара Загора.

Ески джамия- Музей на религиите

Ески джамия или още  Джамията на Хамза бей е средновековна сграда в самия центъра на град Стара Загора. Направени през 2009-2011 година проучвания показват, че в далечното минало на нейно място е имало тракийски и древноримски светилища, а през Х век- църква и християнско гробище. Арабски надпис на вътрешната врата съобщава:

джамия„Пророкът, мир нему, казва: „Който изгради джамия за Господа, за него Бог изгражда дом в рая." Построяването на тази благословена джамия завърши по време на царуването на достойния, всеподкрепен, всепобеден султан на исляма и на мюсюлманите, сянка на всевишния Бог на световете, владетел емир Сюлейман, син на Баязид, син на Мурад хан – да бъде вечно царството му, – на великолепния емир, земна сянка на Господа, величие на държавата и на религията, (от) Хамза бей – нека Бог му продължи щастието. Завършването на строежа стана в края на годината осемстотин и единадесета (1408-1409 г. от Р.Х.).“

Хамза бей е бил османски управител на Стара Загора в началото на XV век. Джамията е построена по негово нареждане през размирно време за Османаската империя. Сградата представлява „една от най-важните ранноосмански еднокуполни джамии". Молитвена зала на джамията е покрита с величествено, широко над 17 метра кубе. Откритото преддверие също е засводено.

 

джамията

През 1856 г. джамията е силно повредена от пожар.  Стенописите по вътрешните стени на Ески джамия датират най-вероятно от 1859-1860 година. Тя е единствената постройка, оцеляла при разрушаването на Стара Загора от Централната османска армия в хода на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година . След Освобождението за известно време е използвана като църква, а впоследствие отново става мюсюлмански молитвен дом. Затворена е за основна реставрация от Националния институт за паметниците на културата, приключила през 1976 година. През  1985 година минарето ѝ е разрушено и полумесецът е махнат от купола ѝ. През 2008-2013 г. сградата  ѝ е повторно реставрирано с безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз и превърната в Музей на религиите.


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери джамия | Стара | Загора | време | Хамза

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори