Мемориалният комплекс "Бранителите на Стара Загора"

Мемориалният комплекс Бранители на Стара Загора се намира в източната част на град Стара Загора, в местността Чадър могила (днес ...

Мемориалният комплекс "Бранителите на Стара Загора"

Мемориалният комплекс  "Бранители на Стара Загора" се намира в източната част на град Стара Загора, в парк "Българско опълчение". Паметникът  е с височина  50 метра, като най-ярко се откроява Самарското знаме.

Дело е на скулпторите Крум Дамянов и Божидар Козарев, на архитектите Богомил Давидков и Благовест Вълков, на инж. - конструктора Антон Малеев. Монументът се състой от  колони, които носят развятото знаме,а в основите му е положена костницата. Паметникът  напомня за  за сражението от 19/31 юли 1877 г. Върху саркофага са изписани думите на поета М.  Берберов  "Стара Загора, Стара Загора, жив град с темели в кости забити..."

На вечна стража пред знамето стоят фигурите на шестима опълченци и руски офицер. Те символизират непреодолимата преграда, която възпира неприятелските Сюлейманови орди при спасяване на знамето и шестте опълченски дружини, от които се ражда бъдещата българска армия.

Структурата  на вечния огън е отлята във формата на щикове  като преклонението пред подвига на онези, отдали живота си за свободата.

Мемориалните стени  разкриват историята за пътя на Самарското знаме от  връчването му в Плоещ на 6/18 май 1877 г. до героичната и епична битка при защитата на Стара Загора на 19/31 юли 1877 година.

Композиционно паметникът е решен в  две зони: монументалното стълбище със сто стъпала (да напомнят, че паметникът е изграден един век след героичните  събития) и три последователни тераси, свързващи отделните композиционни части от комплекса в едно цяло като мост между миналото, настоящето и бъдещето.

Мемориалният комплекс е открит тържествено на 30 юли 1977 година.


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери Стара | Загора | Мемориалният | комплекс | град | знаме

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори