В Стара Загора окончателно приеха промяната в размера на данъците

Близо час общински съветници от различни политически групи обсъждаха предложението и заявяваха подкрепа или несъгласие. В началото на сесията старозагорецът Мирослав Милчев пожела изказване в залата и обясни как вдигането на данъците няма да се отрази добре на семейните бюджети на жителите на Стара Загора, като апелира съветниците да помислят добре дали да подкрепят предложението.

 21.12.2023 13:29
В Стара Загора окончателно приеха промяната в размера на данъците

С 29 гласа Общинският съвет прие днес на второ четене Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на община Стара Загора. Така данъкът върху недвижимите имоти става от 1,45 на хиляда към момента на 1,7 на хиляда. Ставката при дарение между братя и сестри и техните деца от 0.4 на сто ще бъде 0,7 на сто, а тази при дарение между лица, извън посочените - от 4 на сто на 5 на сто. Ставката при възмездно придобиване от 2,5 на сто става 3,00 на сто. 

Близо час общински съветници от различни политически групи обсъждаха предложението и заявяваха подкрепа или несъгласие. В началото на сесията старозагорецът Мирослав Милчев пожела изказване в залата и обясни как вдигането на данъците няма да се отрази добре на семейните бюджети на жителите на Стара Загора, като апелира съветниците да помислят добре дали да подкрепят предложението.

Кметът Живко Тодоров посочи отново каква е причината за исканото увеличение - инфлационни процеси, вдигане на минимална работна заплата, по-високи разходи за горива и и т.н., като припомни отново, че през последните 11 години подобна промяна не е налагана.  По време на обсъждането градоначалникът бе категоричен, че както и при дебатите по точката на първо четене има "политика, популизъм и неверни твърдения" и даде пример с увеличените данъци в  София, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново.

"Данъкът, който предлагаме да се вдигне означава от 2 до 4 лева на жител на месец. Това не е сума, която ще създаде големи проблеми на хората. Увеличението, което се говори, че е толкова голямо - от 1,45 промила на 1,7 промила, не е 50% или 70%, както правят много общини, а това е едно нормално увеличение, за да можем ние искайки да се конкурираме с останалите общини да имаме сходна финансова политика, с която да имаме съответната събираемост", обясни Тодоров.

"В Бургас, например, данък "сгради" е по-висок, както и данъкът върху придобиване на имущество, вдигат и такса "смет", там ще събират в пъти повече приходи от нас, съответно ще правят много повече инвестиции, градът ще става по-привлекателен за жителите и инвеститорите, не бива да изоставаме от тази гледна точка. Община Стара Загора има една от най-високите събираемости и поздравявам за добрата работа финансовия екип на Общината", допълни още кметът.

"В предизборната кампания говорих, че ще поддържаме по-ниски данъци от тези в страната. С това предложение отново ще сме с най-ниски данъци", подчерта градоначалникът.

Той отхвърли твърдението, че качеството на живот в Стара Загора се понижава. "Напротив, повишава се, защото ВиК проектът даде възможност да се подменят тръбите, които не бяха сменяни повече от 50 години. Няма да има нужда от асфалтиране на улиците, загубите по ВиК мрежата също ще се намалят. В "Лозенец", например, хората си мечтаят за подмяна на ВиК мрежата. Когато сме правили срещи в квартала, те питат кога ще имат вода 24 часа в денонощието. Сега те имат вода по 4 - 6 часа, точно защото няма добра ВиК мрежа, има незаконни присъединявания, загубите са много. Нужни са страшно много средства, за да се подобри водоснабдяването в квартал "Лозенец", обясни още Тодоров.

В края на дебатите кметът апелира съветниците да гласуват с разум и благодари предварително на тези, които ще подкрепят предложението му.

15 от съветниците гласуваха с "Против", а петима с "Въздържал се". 


 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | Живко Тодоров | дарение | приеха | промяна | четене | окончателно | хиляда | размера на данъците | Ставката | Мирослав Милчев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори