Стара Загора и област Арагацотн, Армения с меморандум за сътрудничество

Областният управител Гергана Микова и зам.-областният управител Димитър Драчев бяха на тридневно работно посещение в Армения

 18.11.2019 14:35
Стара Загора и област Арагацотн, Армения с меморандум за сътрудничество

Областният управител Гергана Микова и зам.-областният управител Димитър Драчев бяха на тридневно работно посещение в Армения по покана на губернатора на област Арагацотн Давид Геворгян.

По време на визитата беше подписан меморандум за сътрудничество между област Стара Загора и област Арагацотн. В документа двете страни се договарят за задълбочаване на връзките в областта на образованието, културата, здравеопазването, туризма, винопроизводството, цветарството и производството на лечебни растения.

Приветствайки членовете на делегацията, губернаторът Давид Геворгян отдаде важно значение на стартиращото сътрудничество между областите Арагацотн и Стара Загора.

„Нашите народи имат много общи неща и пътищата на нашата история са се пресичали в различни времена. Уверен съм, че ще намерим сфери за сътрудничество в търговията, икономиката, селското стопанство, туризма, образованието, културата и други области“, каза губернаторът.

Областният управител на Стара Загора също подчерта значимостта на срещата и отбеляза, че е щастлива, че е в регион Арагацотн. „Много арменци живеят в Стара Загора и в България. Мисля, че това е още една добра причина за сътрудничество “, каза Микова. Тя изрази надежда, че сътрудничеството в различни области ще бъде ползотворно и успешно. По време на срещата двете страни подчертаха и важността от създаването на подходяща инвестиционна среда, която да позволи развитието на туристическите връзки, особено на зимен туризъм в Армения и на летен туризъм в България.

Микова и Геворгян обсъдиха също системата на публичната администрация, дейностите на държавните и общински структури, съществуващи в двата региона, формата на управление и други въпроси от взаимен интерес.

В рамките на посещението в Армения българските гости проведоха среща в Министерството на регионалното развитие. Те посетиха крепостта-замък Амбърд от 7 век, построена от князите Камсар. Заедно със своите домакини обиколиха района на Амбърд, разгледаха останките на циклопските сгради и църквата "Света Богородица" в Амбърд, която носи знака на арменската архитектура от 11 век.

Кралският мавзолей на Аршакуни в общността на Агджак беше друга забележителност, включена в програмата на българската делегация. Царската гробница от 4 век е единствената, запазена в Армения, която съдържа останките на езически и християнски арменски царе.

Посещението в Армения бе първата визита на българска делегация на областно ниво.

През следващата година по покана на областния управител Гергана Микова арменска делегация от област Арагацотн ще посети Старозагорска област.   

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | управител | област | Армения | Микова | делегация | сътрудничество | Арагацотн | Геворгян

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори