80 млн. лв. е приносът на Лидл България към икономиката на община Стара Загора за 2022 г.

В община Стара Загора до момента са изградени два Lidl магазина като общо инвестициите в тях магазина са на стойност над 10,2 млн. лв.

 13.12.2023 15:13
80 млн. лв. е приносът на Лидл България към икономиката на община Стара Загора за 2022 г.

80 млн. лв. е ефектът от търговската дейност на Лидл България в община Стара Загора през 2022 г. Това показва анализът на Института за пазарна икономика (ИПИ) за шестте най-големи общини в страната.

В община Стара Загора до момента са изградени два Lidl магазина като общо инвестициите в тях магазина са на стойност над 10,2 млн. лв. 

Преки и непреки ефекти към икономиката на Стара Загора

Съвкупният принос на компанията към икономиката на общината се формира чрез преките и непреките ефекти от нейната дейност. Според методологията на ИПИ преките ефекти се постигат както чрез плащанията към производители и доставчици на стоки от областта, така и чрез инвестициите, разходите за персонал и тези за външни услуги по текущата издръжка на мрежата от търговски обекти. За Стара Загора стойността на преките ефекти от дейността на Лидл България за 2022 г. възлиза на близо 50 млн. лв.

Дейността на производителите и доставчиците, обслужващи Лидл България, увеличава търсенето на стоки, материали, услуги и труд в региона, като така се разраства първоначалният пряк ефект. Потреблението на домакинствата на работещите в Lidl също дава последващо вторично въздействие. Общо допълнителни (вторични) ефекти от дейността на Лидл България в град Стара Загора и областта са над 30 млн. лв. за 2022 година.

Така съвкупният принос към икономиката на община Стара Загора от дейността на Lidl само за 2022 г. достига 80 млн. лв.

Принос чрез инвестиции

Средно в един магазин в Стара Загора инвестициите на Lidl са над 5,1 млн. лева. Само за последните две години (2021 и 2022 г.) в обновяване и модернизация са вложени 710 хил. лева.

Принос като работодател

През 2022 г. средногодишният брой на служителите на Lidl в града е 57 души, а към декември 2022 г. те са 58 души. Спрямо 2021 г. повишението е с 2%. За сравнение, наетите в страната намаляват с 2% през 2022 г., а тези само в сектора на търговията – с 1%.

Заплащането в Lidl е с над 81% по-високо от средното за сектора на търговията в община Стара Загора.

Принос през закупуване на местни стоки и услуги

Икономическото въздействието на Лидл България в Стара Загора обхваща и широка мрежа от доставчици и производители на продукти в областта. През 2022 г. местни компании доставят на Lidl, както за вътрешния пазар, така и за обектите на веригата в цяла Европа, стоки за близо 40 млн. лева. Най-висока е стойността на доставките на плодове и зеленчуци. Едни от най-големите производители и доставчици на месо и колбаси за Lidl също са от област Стара Загора.

Принос като данъкоплатец

Лидл България играе все по-важна роля като устойчив и значим данъкоплатец в общините, в които извършва своята дейност. Ежегодно приносът в бюджета на община Стара Загора е около 24 хил. лв. Откриването на всеки нов обект увеличава тези показатели.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | България | Община | чрез | инвестициите | ефекти | 2022 | Лидл | lidl

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори