Георги Гьоков, народен представител от БСП: Всички ще пострадат от извънредните мерки, но най-много бедните хора

Адмирирам предложените и подкрепени с консенсус от общинските съветници в Стара Загора мерки за отпадане на такси и за безплатни социални услуги, заяви в интервю за stz24.com старозагорският депутат.

 06.04.2020 17:11
Георги Гьоков, народен представител от БСП: Всички ще пострадат от извънредните мерки, но най-много бедните хора

Господин Гьоков, как ще коментирате идеята за замразяване на депутатските заплати?

Идеята по принцип е добра, за да изразим съпричастност към хората, които губят доходите си в това време на криза. Аз ще припомня предложението на БСП, че ние последователно от 2017 година трети път, включително и като се обсъжда бюджета на държавата, предлагаме да се замразят заплатите на нивата от 2017 година, към края на предходния Парламент, 43-то Народно събрание. Сега в момента всички се надпреварват да правят предложения, породени по-скоро от популизъм и обществен натиск, отколкото от някаква реална мисъл, че не е нормално заплатите на народните представители да се индексират на всеки три месеца със средната заплата за страната, а на пенсионерите, например, които са над 2 милиона души, веднъж годишно. Водени от това наше последователно предложение, ние го обмислихме отново в деловодството на НС и то беше допуснато до разглеждане на днешното заседание наравно с предложението на управляващите от ГЕРБ за замразяване на заплатите. Смятам, че нашата парламентарна група ще държи на предложението си, но тъй като не можем да осигурим мнозинството за приемането му, по всяка вероятност групата ще подкрепи предложението на ГЕРБ. Спестяванията ще бъдат не повече от 5 милиона лева, не мога да кажа колко точно, които няма да решат въпросите, но ще свалят напрежението в обществото.

БСП предложи извънредното положение в страната да се удължи до 30 април, защо не бяхте съгласни с новия срок - 13 май?

Имах няколко пъти възможност да заявя своето отношение към извънредното положение и от трибуната на НС. То е наложително заради тази епидемия, прераснала в пандемия, за която не знаем какви щети ще последват. Разминаваме се с управляващите обаче с размера и рестрикциите на извънредните мерки. Притеснението ни е да не се стигне до срив на икономиката и да обречем на глад хората.

Кой ще пострада най-много?

Който винаги е страдал при кризи - бедните слоеве от населението. Те са много по-мащабни в България, отколкото във всяка друга страна. Според Евростат, над 30% от българите, в онова нормално време, когато казвахме, че е имало икономически подем и управляващите се хвалеха, че доходите хвърчат нагоре, тези хора изпитваха затруднения да си плащат битовите сметки. Сега, след като останат без работа заради рестриктивните мерки, предприети от правителството, съм сигурен, че ще станат 50%. Най-бедните слоеве първи ще усетят кризата, но никой няма да излезе „сух“:  най-много ще пострада дребният, средният и най-накрая едрият бизнес, въпросът е в размера на щетите.  Ние първоначално се съгласихме с въвеждането на извънредното положение, дадохме в аванс доверие, само че усещам, че това доверие започва да се превръща в грешка, защото управляващите ползват това наше съгласие не като възможност за справяне с проблемите, а да увеличат едноличната власт на Борисов. Въведени са едни мерки, които не са ми ясни какво целят. Например: да се следи всеки един гражданин по мобилния телефон, защо въвлякохме българската армия и я натоварихме с полицейски пунктове, защо съществуват контролните пунктове, как се съхраняват декларациите, колко справки са направени с тях, как ще бъдат унищожени, тъй като съдържат лични данни. Ние не бяхме казали „Не, няма да увеличаваме извънредното положение“, въпросът беше защо се прави преди да изтече срокът му. Вторият въпрос е защо се прави без в НС да дойде министър-председателят заедно с председателя на Щаба, на експерти, специалисти и да обяснят на народните представители какви мерки са въведени и най-вече какъв е ефектът от мерките, какво сме постигнали, какво се очаква? Да кажем и ние нашите предвиждания и тогава да вземем едно разумно решение! Мисля, че по-нормалното беше на 8-9 април да се събере Парламентът, да чуем анализа за положението, за ефекта от мерките, и тогава да дебатираме по въпроса. Но от позицията на високомерието и силата на мнозинството се взе решение, дано да бъде от полза! Най-лесно е да удължим срока до Коледа и Нова година, да речем, така да се предпазваме от вируси и така да убием икономиката, държавата, хората, това ли искаме?

В Стара Загора с консенсус от всички партии в местния парламент се предлага да отпаднат таксите за детски ясли и градини до края на извънредното положение, както и да бъдат безплатни три социални услуги: Детска кухня, Домашен социален патронаж и Диетичен стол. Как гледате на тези мерки?

Тези мерки сме ги обсъждали в Общинския съвет на БСП и са наши предложения. Не знам кой друг ги е предложил, но са и наши. Няма начин да не ги одобря. Когато решихме да предложим на  ОбС и на кмета на Община Стара Загора да предприеме някакви мерки в защита на старозагорци  - на тези, които трудно се справят и на рисковите групи, се допитахме до всички наши членове и симпатизанти. Тези неща, които сме предложили, са произлезли от тях. Адмирирам тези мерки и мисля, че Общината трябва да си направи преценка за всички ресурси и да се помисли и за други мерки, свързани, например ,с дребния бизнес. Очаквам още стъпки в тази посока от Общината.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | Стара | Загора | Народно събрание | мерки | предложението | тези | положение | извънредното | бедните | управляващите | депутатски заплати

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори